Mint arra Vishal Verma, az Illinois-i Egyetem mérnökprofesszora az intézmény közleményében felhívta a figyelmet, ugyan számos lehetőség adott lenne a fertőtlenítésre, csakhogy ezek többsége tönkretenné a szűrőmaszkok szűrő funkcióját és az archoz illeszkedő felületeit. A kutató és munkatársai találtak ugyanakkor egy olyan, széles körben elérhető megoldást, amely révén elkerülhető az eszközök nemkívánatos károsodása, azáltal pedig védelmi hatékonyságuk elvesztése.
Húsz kezelés után sem megy tönkre a maszk
A kutatók abból a hipotézisből indultak ki, hogy a száraz hő minden kritériumnak megfelelhet, és még csak nem is feltétlenül igényel speciális előkészületet, vagy hagy maga után hátra vegyi szennyeződést. Végül az elektromos főzőedényekre esett a választásuk, mivel ezek számos háztartásban egyébként is megtalálhatók. Kísérleteik eredményei szerint egyetlen főzési ciklus, ami 50 percen keresztül 100 Celsius-fokos hőmérsékletnek teszi ki a maszkot, képes mind kívül, mind belül megtisztítani azt a szennyeződésektől, köztük négy különböző vírustól, beleértve a SARS-CoV-2-t is. Ezt követően azt is ellenőrizték, hogy a hőkezelt maszkok mennyire tartották meg minőségüket: laboratóriumi körülmények között megmérték, mennyi részecske jut át a szűrökön. Mint kiderült, még 20 hevítési ciklus után is 95 százalékos maradt a maszkok szűrőképessége, miközben a tartásuk sem romlott érdemben.
A kutatók szerint a módszer így hasznos lehet az egészségügyi dolgozók számára is, különösen a kisebb klinikákon és kórházakban, ahol nincs speciálisabb, hőhatáson alapuló fertőtlenítő berendezés. Ezen felül azok is alkalmazhatják, akik otthon szeretnék fertőtleníteni, majd újra felhasználni személyes szűrőmaszkjukat. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fertőtlenítési eljárást teljesen száraz körülmények között kell lefolytatni, azaz vizet nem szabad a főzőedénybe önteni hozzá.Ki