RETRO RÁDIÓ

Úgy érzed öregszel? Ezeket a vitaminokat kéne szedned

Létrehozva2020. 07. 06. 20:36

Az évek múlásával nemcsak testünk működése változik meg, hanem az igényei is. Éppen ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy a kor előrehaladtával milyen vitaminok, ásványi anyagok bevitelére kell fokozott figyelmet fordítanunk.

Az egyik ilyen a kalcium, amely mennyisége a testben folyamatosan csökken, ezáltal törékenyebbé téve a csontokat – ez különösen a menopauza után lévő nőkre igaz. Emellett ez az ásványi anyag az izmok, idegek, sejtek megfelelő működéséhez is szükséges. Az 50 fölötti nőknek, és a 70 fölötti férfiaknak 20 százalékkal érdemes megnövelnie a napi kalciumbevitelt.

A vérsejtek és idegsejtek termelődéséhez szükséges B12-vitamin felszívódási zavara 50 éves kor felett az emberek 30 százalékánál jelentkezik, ezért ilyenkor érdemes kifejezetten keresni az olyan ételeket, készítményeket, amelyekhez hozzáadják. Fotó: Pixabay.com Szintén fontos a D-vitamin, már csak azért is, mert mindenképpen szükség van rá a kalcium felszívódásához is, emellett segít az izmok, idegek, és az immunrendszer megfelelő működésében. Napozással lehet a legjobban tölteni a szervezet D-vitamin raktárait, de a napsugarakat az öregedéssel egyre kevésbé képes a szervezet átalakítani ezzé a fontos vitaminná, éppen ezért az orvosunkkal egyeztetve meg lehet fontolni azt is, hogy táplálék-kiegészítő formájában szedjük. Mindezek mellett a rostbevitelre érdemes még külön gondot fordítani: az 50 fölötti nőknek napi 21 gramm, a férfiaknak pedig 30 gramm bevitele javasolt.
A B6-vitamint a szervezet az energiatermeléshez és a kórozók leküzdéséhez használja, ebből is többre van szükségünk idősebb korban, akárcsak magnéziumból, amely fontos a csontjaink egészségéhez és a megfelelő vércukorszint fenntartásához is. A kor előrehaladtával utóbbiból kevesebbet viszünk be, pedig valójában pont, hogy többre van belőle szükség, mint fiatalabb korunkban.
Az egészséges immunrendszer, illetve bélflóra érdekében probiotikus hatású ételekből is többet kellene fogyasztani, a szív és az érrendszer, valamint a kognitív funkciók védelmében pedig az omega-3 zsírsavak bevitelét is megnövelni. A gyulladáscsökkentő hatású cinkből is többre van szüksége egy idős szervezetnek – ez a mikrotápanyag egyébként abban is segíthet, hogy ne tompuljon a szaglásunk, illetve az ízérzékelésünk.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.