2 éve

Mit kell tenni, ha rosszul lesz egy cukorbeteg?

Attól még, hogy valaki cukorbeteg, korántsem biztos, hogy diabéteszének következménye a jelentkező rosszullét, ezért minden esetben az észlelt tünetekből kell kiindulni – hívja fel a figyelmet Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR igazgatója.

A fellépő zavartság miatt sokan úgy gondolják, hogy az érintett csak részeg, pedig több olyan krízisállapot is létezik a cukorbetegeknél, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek – magyarázza Győrfi Pál.

Fotó: Sulyok László

A cukorbetegségből adódó hirtelen rosszullétek többsége a vércukorszint csökkenéséből ered, azaz úgynevezett hipoglikémiás állapot áll fenn. Ennek több oka is lehet, például inzulinadagolási hiba, azaz a cukorbeteg több inzulint adott be magának, diétahiba, azaz nem tudott gondoskodni a megfelelő szénhidrátbevitelről az inzulin beadása után, illetve vannak olyan betegek, akiknél nagyon nehéz beállítani pontosan az anyagcsere egyensúlyát és előfordulhatnak nagyobb kilengések.

sikoltozó ember cukorbeteg, és a magatartásváltozását a kórosan alacsony vércukorszint, más néven a hipoglikémia okozza. Melyek a kórosan alacsony vércukorszint tünetei?

Mit kell tenni, ha leesett a cukorszint?

A kórosan alacsony vércukorszinttel járó hipoglikémia tünetei eleinte rendszerint még nehezen felismerhetőek, hiszen a gyengeségérzés, hányinger, verejtékezés olyan tünetegyüttes, ami sok mindentől kialakulhat. Az a cukorbeteg, aki még nem esett át ilyen rosszulléten, korántsem ismeri fel a tüneteket, ráadásul egyeseknél a vércukorszint csökkenésével együtt jár egyfajta zavartság is, ami szintén gátolja abban, hogy megtegye a megfelelő lépéseket. Ebben az esetben számukra a cukorbevitel jelenti az elsősegélyt. Ha a beteg tudatánál van, együttműködő, akkor rendszerint valamilyen gyorsan felszívódó cukorkészítményt kell megitatni, megetetni vele, de nagyon sok cukorbajos eleve hord magánál kockacukrot vagy olyan táplálékot, ami hamar képes rendezni vércukorszintjét ilyen esetekben.

Ha elsősegélynyújtóként kerülünk ilyen helyzetbe, akkor érdemes szirupszerű cukoroldatot készíteni: egy féldeci vízben oldjunk fel kristály- vagy porcukrot és jól elkeverve itassuk meg a beteggel, de csakis akkor, ha megbízhatóan tud nyelni, az eszmélet biztosított. Amennyiben már az eszméletlenség felé halad, például aluszékony, akkor semmiképp se öntsünk a szájába cukoroldatot vagy próbáljunk kockacukrot tuszkolni a torkába, mert ez fulladásveszéllyel jár együtt – figyelmeztet az OMSZ kommunikációs és PR igazgatója.

Miért kell azonnal hívni a mentőket vagy az ügyeletet?

Ha eszméletlen a beteg, akkor azonnali orvosi segítségre van szüksége, ez nagyon sokszor a mentőket vagy a háziorvosi ügyeletet jelenti. Ilyen esetben a mentők sem tesznek mást, mint cukrot adnak a betegnek intravénás formában, infúzióval közvetlenül az érpályába juttatva a cukoroldatot, mely rövid idő alatt képes látványosan rendezi a beteg állapotát, amennyiben valóban csak a vércukorszint-leesés volt a probléma, és feltételezve, hogy gyorsan hívtak a beteghez segítséget.

Ha eszméletlen a beteg, akkor azonnali orvosi segítségre van szüksége.Ugyanis, ha hosszú időn keresztül volt valaki hipoglikémiás állapotban, és csak utána találtak rá, akkor a rossz sejtanyagcsere miatt már károsodások keletkezhettek a szervezetében, ami azonnali kórházi kezelést tesz szükségessé.

Győrfi Pál azt tanácsolja, hogy laikusként minden ilyen esetben az elsősegélynyújtás általános szabályait kell alkalmazni. Ha eszméletlenül találunk egy cukorbetegre, ekkor a legfontosabb a fulladásveszély megakadályozása, többek között stabil oldalfekvésbe helyezve az illetőt. Amennyiben nem lélegzik, úgy meg kell kezdeni az újraélesztését, és azonnal hívni kell a mentőket. A mentősök először megvizsgálják a beteget, cukorvizsgálattal azonnal meg tudják határozni a vércukorértéket, majd ezt követően eldöntik, hogy milyen terápiára van szüksége a betegnek.

Cukrot adni nem hiba, de mást nem szabad!

A cukorbetegségből eredő rosszullét másik véglete a hiperglikémia, amikor a normális értéknél lényegesebben magasabbra emelkedik a vércukorszint. Ez azonban nem igazán elsősegélyt igénylő helyzet, rendszerint lassan alakul ki a rosszullét, a beteg állapota folyamatosan romlik, és csak kórházi kezeléssel lehet ezt a nagyon súlyos anyagcserekrízist rendezni. Ha a beteg annyira rosszul van, hogy eszméletlen, szintén az általános elsősegélyszabályok szerinti stabil oldalfekvésbe helyezés vagy az újraélesztés megkezdése a teendő.

Óva intenék mindenkit attól, hogy bármilyen készítményt – például glukagon-injekciót – adjon elsősegélynyújtóként a betegnek. Minden gyógyszer alkalmazása előtt orvosi vizsgálat szükséges, többek között meg kell határozni a vércukorszintet, mert a cukorbetegségből eredő rosszullétek tünetei nem jellegzetesek és mással összetéveszthetőek – szögezte le Győrfi Pál.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fizetős szexoldalon tűnt fel Molnár Anikó

borsonline.hu

Segítséget kér Csősz Bogi, barátaiért aggódik

hirtv.hu

Debrecenben kampányolnak a beruházás ellen

ripost.hu

"Édesanyám karjaiban halt meg az öcsém" - leszúrták a 19 éves focistát

vg.hu

Magyar film tarol a Netflixen

ripost.hu

Vasvári Vivien mellei el sem férnek a felsőjében

astronet.hu

Ilyen Valentin-napi vacsorára vágynak a csillagjegyek!

ripost.hu

Saját fia miatt kényszerült munkásszállóra az édesanya: "Dohos, büdös, alig jobb, mint az utca"

ripost.hu

Megrázó videó a törökországi pokolból: zokogva kér segítséget a világhírű focilegenda

ripost.hu

Vasvári Vivien mellei el se férnek a fürdőruhájában – szexi fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így tartsd a hűtőben a gyömbért, igazi csodaszer lesz

MEDICINA

Tisztítsd meg az ereidet, ez a hagymakúra segít

MEDICINA

Gyors teakúra, ami segít ledobni a karácsonyi felesleget

MEDICINA

Rosszul alszol éjszaka? Ez a zseniális trükk segít

MEDICINA

Koronavírus-gyógyítás: sikeres eredménnyel zárult a magyar kutatás

MEDICINA

Ezt a cserepes növényt tartsd a hálószobádban, és mindig jól fogsz aludni

MEDICINA

Kotyogós vagy kapszulás, kiderült, melyik kávé az egészségesebb

MEDICINA

Óvatosan az alkohollal, ezek a jelek mutatják, hogy már sokat iszol