tóth gabi
Vannak emberek, akik simán túlélik az influenzaszezont egyetlen tüsszentés nélkül, de olyanok is, akik már attól ágynak esnek, ha kicsit megfújja őket a szél. Állóképességünkre számos dolog van hatással, érdemes ismerni ezeket.
A cinkhiányos szervezet védekezőrendszere nem tud megfelelően működni, így sokkal kevésbé ellenálló a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Ha huzamosabb időn keresztül betegségből betegségbe esünk, minden okunk megvan rá, hogy cinkhiányra gyanakodjunk. Az egyik legjobb immunerősítő vitamin a C-vitamin: antioxidáns hatásánál fogva gátolja a fertőzések kialakulását. Legyen otthon mindig narancs, citrom, savanyú káposzta, és minél több zöldség, gyümölcs. Csipkebogyó teát is készíthetsz, ilyenkor azonban ne forró vízben, hanem inkább langyosban áztasd ki a bogyókat – a forró víz ugyanis épp a csipkebogyó C-vitamin tartalmát teszi tönkre. A béta-karotin szintén remek immunerősítő, ezért érdemes sok sárgarépát, sütőtököt enni. Az echinacea, azaz a bíbor kasvirág kivonata, teája is hatásos lehet, ám csak 6 éven felüli gyerekeknek szabad adni. Virágpor- és parlagfűallergiásoknak, asztmásoknak, illetve babát váró és szoptató nőknek nem ajánlott a fogyasztása. Mivel a kivonatok legtöbbje alkohollal készül, a gyerekeknek inkább a teát érdemes adni. A D-vitamin is nagyon fontos: egyes kutatások szerint az influenza azért a tél végén támad teljes erővel, mert addigra lemerülnek a D-vitamin raktáraink. Már csak a D-vitamin pótlása végett is érdemes minél többet a szabadban tartózkodni, de ilyenkor étrendkiegészítő formájában is pótolni kell ezt a vitamint.