Létrehozva: 2019.11.02.

Így veszélyezteti a késő esti vacsora az egészséget

Az éjszaka nem arra való, hogy együnk, pedig sokan szeretnek ebben az időszakban kilopódzni a hűtőszekrényhez, hogy aztán alaposan belakmározzanak. Sokan csak nassolnak valamit, de ez még rosszabb, mint az esti vacsora.

 

Az éjszakai evés nagyon nem egészséges és nagyon sok egyészségügyi probléma okozója lehet. Kutatások igazolják, hogy azok a személyek, akik az éjszakai táplálkozást részesítik előnyben, nagyobb testtömegindexszel és nagyobb testzsírszázalékkal rendelkeztek, mint azok a személyek, akik normális időszakban vettek magukhoz ételt.

A késő esti étkezés során sokkal több zsír tárolódik az emberi szervezetben, mint amikor valaki rendes időben táplálkozik. A késő esti evés nagyban meghatározza a hormonok minőségét és az anyagcsere-folyamatokat is.

Conceptual idea. white plate with clock in the interior. Knife and fork. On the background of the plate the sign is STOP. after 8 pm.
Fotó: 123 RF

A késő esti étkezés miatt gyomorégés is kialakulhat. Ennek nem más az oka, minthogy a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe és ez nemcsak gyomorégést, hanem más emésztési panaszt is okozhat. A savas rexlux idővel nagyon komoly egészségügyi problémákat generálhat.

A késő esti evészet a vérnyomásra sincs jó hatással. A magas vérnyomásnak többek között a késő esti étkezés is oka lehet. Kutatások igazolják, hogy ha valaki lefekvés előtt két órán belül étkezik, a vérnyomása megemelkedik azokkal szemben, akik jóval korábban étkeznek. A vérnyomás pedig drasztikusan is megemelkedhet, ha valaki sóban gazdag ételeket vesz magához a késő esti órákban.

Az alvásnak kiemelkedő szerepe van a testi, a lelki és a szellemi egészség fenntartásában. Ha megfelelő az alvás mennyisége és minősége, akkor az emelkedett hangulathoz vezethet. Ennek viszont az ellenkezője is igaz.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek megzavarhatják a nyugodt éjszakai alvást, például a koffeinben gazdag ételek és italok. Mivel a magas zsír- és cukortartalmú ételek is energizáló hatással rendelkeznek, így jobb azokat is kiiktatni az esti étrendből. A gyomorégés is negatívan befolyásolja az alvást, nem beszélve arról, hogy ez a másnapi koncentrációra is árnyékot vethet.

Az esti borivás sem túl jó ötlet, hiszen egyrészt sok plusz kalóriát tartalmaz, másrészt aki esténként borozgat, jóval bőségesebben is belakmározik azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak bort.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai hírt kapott Marco Rossi, súlyosan megsérült a magyar válogatott focista

life.hu

Katalin hercegné fotót posztolt Sarolta hercegnő kilencedik születésnapjára

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket