RETRO RÁDIÓ

Apró szemekben hatalmas erő: így gyógyít a mák

Létrehozva2019. 11. 25. 18:33

Tarol majd decemberben a mákos bejgli és a guba, de néha azért kicsit újíthatunk! Próbáljuk ki ezt az olajos apró szemű magocskát más szerepben is.

A kékes-szürke apró magvú mákot a mandula, a dió és a mogyoró kistestvérének is nevezhetnénk, hisz ugyanolyan gazdag olajokban, mint ezek az egészséges csonthéjasok. Zsírsavai azért különlegesek, mert rendkívül sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Ennek ellenére a mák gyakran kimarad az olajos magvak felsorolásából, ugyancsak jogtalanul. Hiszen rendkívül gazdag káliumban, és értékes B-vitamin-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, rezet és vasat. A mákszemek az olívaoljjal egyenértékű olajat tartalmaznak, salátákhoz szuper választás.

Fotó: 123rf

Belülről fűti a testet

Minden mákos étel remekül fűti belülről a szervezetet, ha a téli hidegben fáznánk, bátran együnk egy kis mákosat. De ha csak tehetjük, ne cukrot keverjünk hozzá, inkább valamilyen természetes édesítőt válasszunk! A mákban található anyagok a görcsoldásban is segíthetnek. Gyomor- vagy bélgörcsök ellen is hatékony, de a menstruációs zavarok terápiájában is használják. Mivel a mákszemek alig emésztődnek meg a szervezetünkben, így nagyon hatásos segítség a bélcsatorna tisztításában és ezzel számos a bélrendszert érintő betegséget megelőzhetünk vele.

A lelkünknek is jót tesz

A mák a népi gyógyászat szerint nyugtató, görcsoldó hatással bír. Emellett képes a szorongásos, feszült állapot oldására, a lélek kiegyensúlyozására. Szerecsendióval keverve hatékony ellenszere az enyhébb pánikrohamoknak.

Turmixba, levesbe, salátára!

Azt már biztos hallottad, hogy a tej, a joghurt és a sajt egészséges és ízletes kalciumforrás. A kutatók azonban csak nemrégen jöttek rá, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfortartalma segíti a kalcium felszívódását, és a csontokba való beépülését. Ha nem szereted a mákos sütiket, használhatsz mákolajat: csöpögtetheted turmixitalokba, salátákba, krémlevesekbe. Kimondottan ajánlott, ha olyan sportot űzünk, ahol a vázrendszer komoly terhelésnek van kitéve. Heti 3 aerobik óra vagy 10 km futás fölött mindenképpen javasolt- Mákolajat bioboltokban tudunk venni.

Nem csak sütikben használhatjuk

- Keverhetünk reggel natúr joghurtba, kefirbe egy kiskanálnyit

- Krémlevesekbe tészta helyett, enyhén pirítva is nagyon finom

- Zsemlék, kiflik, bucik tetején nem csak jól mutat, de többlet ízt is ad a pékárunak

- Saláták tetejére is szórhatjuk

Mákszemekből olaj

Fotó: Ripost

A mákszemekből a mákolajat hidegsajtolással nyerik ki, ez az eljárás mentes minden vegyi adaléktól. Az így előállított olaj megőrzi teljes vitamintartalmát és természetességét és ez által gyógyító erejét.

A mákolaj kedvező hatásai:

- csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségét

- erősíti az immunrendszert

- növeli a szellemi teljesítőképességet

- csökkenti a vérnyomást

- gyorsítja a sebgyógyulást

- idegerősítő, nyugtató és altató hatású

MÁKOS Zabkeksz

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg zabpehely
  • 5 dkg vaj
  • 30 g mák (egész)
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 5 dkg vörös áfonya
  • 1 citrom leve
  • 1 fél narancs leve
  • 1 teáskanál szezámmag
  • ELKÉSZÍTÉS:

    A hozzávalókat keverjük össze és pihentessük másfél órát. Formázzunk golyókat belőle, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, kanál hátával lapítsuk kekszformára. Szórjuk meg szezámmaggal és süssük világos barnára 180 fokra előmelegített sütőbe.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.