
Apró szemekben hatalmas erő: így gyógyít a mák
Tarol majd decemberben a mákos bejgli és a guba, de néha azért kicsit újíthatunk! Próbáljuk ki ezt az olajos apró szemű magocskát más szerepben is.
A kékes-szürke apró magvú mákot a mandula, a dió és a mogyoró kistestvérének is nevezhetnénk, hisz ugyanolyan gazdag olajokban, mint ezek az egészséges csonthéjasok. Zsírsavai azért különlegesek, mert rendkívül sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Ennek ellenére a mák gyakran kimarad az olajos magvak felsorolásából, ugyancsak jogtalanul. Hiszen rendkívül gazdag káliumban, és értékes B-vitamin-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, rezet és vasat. A mákszemek az olívaoljjal egyenértékű olajat tartalmaznak, salátákhoz szuper választás.

Belülről fűti a testet
Minden mákos étel remekül fűti belülről a szervezetet, ha a téli hidegben fáznánk, bátran együnk egy kis mákosat. De ha csak tehetjük, ne cukrot keverjünk hozzá, inkább valamilyen természetes édesítőt válasszunk! A mákban található anyagok a görcsoldásban is segíthetnek. Gyomor- vagy bélgörcsök ellen is hatékony, de a menstruációs zavarok terápiájában is használják. Mivel a mákszemek alig emésztődnek meg a szervezetünkben, így nagyon hatásos segítség a bélcsatorna tisztításában és ezzel számos a bélrendszert érintő betegséget megelőzhetünk vele.
A lelkünknek is jót tesz
A mák a népi gyógyászat szerint nyugtató, görcsoldó hatással bír. Emellett képes a szorongásos, feszült állapot oldására, a lélek kiegyensúlyozására. Szerecsendióval keverve hatékony ellenszere az enyhébb pánikrohamoknak.
Turmixba, levesbe, salátára!
Azt már biztos hallottad, hogy a tej, a joghurt és a sajt egészséges és ízletes kalciumforrás. A kutatók azonban csak nemrégen jöttek rá, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfortartalma segíti a kalcium felszívódását, és a csontokba való beépülését. Ha nem szereted a mákos sütiket, használhatsz mákolajat: csöpögtetheted turmixitalokba, salátákba, krémlevesekbe. Kimondottan ajánlott, ha olyan sportot űzünk, ahol a vázrendszer komoly terhelésnek van kitéve. Heti 3 aerobik óra vagy 10 km futás fölött mindenképpen javasolt- Mákolajat bioboltokban tudunk venni.
Nem csak sütikben használhatjuk
- Keverhetünk reggel natúr joghurtba, kefirbe egy kiskanálnyit
- Krémlevesekbe tészta helyett, enyhén pirítva is nagyon finom
- Zsemlék, kiflik, bucik tetején nem csak jól mutat, de többlet ízt is ad a pékárunak
- Saláták tetejére is szórhatjuk
Mákszemekből olaj

A mákszemekből a mákolajat hidegsajtolással nyerik ki, ez az eljárás mentes minden vegyi adaléktól. Az így előállított olaj megőrzi teljes vitamintartalmát és természetességét és ez által gyógyító erejét.
A mákolaj kedvező hatásai:
- csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségét
- erősíti az immunrendszert
- növeli a szellemi teljesítőképességet
- csökkenti a vérnyomást
- gyorsítja a sebgyógyulást
- idegerősítő, nyugtató és altató hatású
MÁKOS Zabkeksz
ELKÉSZÍTÉS:
A hozzávalókat keverjük össze és pihentessük másfél órát. Formázzunk golyókat belőle, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, kanál hátával lapítsuk kekszformára. Szórjuk meg szezámmaggal és süssük világos barnára 180 fokra előmelegített sütőbe.






