RETRO RÁDIÓ

Mit együnk, hogy ne romoljon el a szemünk?

Létrehozva2019. 10. 09. 11:54

A szem egy nagyon érzékeny és komplex szerv, így különösen nagy odafigyelést igényel. A szem egészségének visszaszerzésére léteznek úgynevezett látásterápiák, de egyes relaxációs technikák is segíthetnek a látás javításában és egészségének fenntartásában.

Táplálékaink között vannak olyanok, amelyek jelentős szerepet játszanak a látás megőrzésében, illetve annak javításában. Lássuk, melyek ezek!

 

Fotó: Pixabay.com

Ha valaki számítógépes munkát végez, akkor a szem egészsége különösen veszélyben van. A szemet is meg kell néha tornáztatni, ezért nem árt 20 percenként nem a számítógép képernyőjére, hanem egy teljesen más pontra fókuszálni. Nézzen egy tárgyat legalább húsz-harminc másodpercig, aztán folytathatja a munkát. Az is trenírozza a szemet, ha felemeli a mutatóujját és annak mozgását követi a szemével. Ez is egy jó lehetőség arra, hogy a szemet megtornáztassa, ugyanis a monoton, egy helyre való fókuszálás nagyon kimerítő a szem számára, nem beszélve a szem szárazságáról, amelyet a számítógépes munka okozhat.
Ha dohányzik, mindenképpen szokjon le róla. A dohányzás nemcsak a szem egészségét veszélyezteti, hanem komoly betegségeket generálhat, amelyek akár halált is okozhatnak. A dohányosok körében sokkal gyakoribb a szürkehályog, a makuladegeneráció, a glaukóma és a szárazszem-szindróma is. Ha valaki még cukorbeteg is a dohányzás mellett, könnyen előfordulhat, hogy a látását is elveszíti.
A sárgarépa az egyik legjobb táplálék a szem számára. Nemcsak béta-karotint, de luteint is tartalmaz. Mindkét tápanyag elengedhetetlen a szem egészségének fenntartására. Ezen kívül a fontos kiegészítők közé tartozik az E-vitamin, a C-vitamin, az A-vitamin, a B1-vitamin, a cink és az omega-3 zsírsav is.   E-vitamint tartalmaz például a napraforgó. A-vitaminban gazdag a máj és a lazac. A paprikában és a citrusfélékben sok C-vitamin van, a borsó és a bab B1-vitaminban gazdag. Az osztriga, a csirke és a marhahús cinkben, míg a pisztráng és a lazac omega-3 zsírban gazdag. Luteint és zeaxantint a kelkáposzta és a spenót tartalmaz, míg a sárgarépa és az édesburgonya béta-karotinban bővelkedik.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.