tóth gabi
A vörösborról eddig is tudtuk, hogy jó hatással van az egészségünkre, most azonban egy tényleg fantasztikus hatására derült fény, ami különösen a nõknek tesz jót.
A nők körében a depresszió és a szorongás több típusa is elterjedtebb, mint a férfiak között. A legújabb kutatások viszont arra utalnak, hogy a vörösborban található egyik antioxidáns hatású vegyület, a rezveratrol csökkenti a tüneteket, mivel képes egy olyan enzimet blokkolni, amelynek szerepe van ezeknek a lelki kórképeknek a kialakulásában.
Az amerikai University of Buffalo kutatói egérkísérletekkel bizonyították, hogy a szőlő héjában és a vörösborban megtalálható rezveratrol képes blokkolni a depresszív és szorongó viselkedés kiváltásában szerepet játszó enzim működését. Úgy vélik, hogy ez a felfedezés esetleg a későbbi gyógyszerek fejlesztésének alapja is lehet. Addig is, jó, ha tudjuk, hogy egy-egy pohár vörösbor nem csak az alkoholtartalma miatt oldja a stresszt – persze ettől még felelősséggel, mértékkel kell fogyasztani. Akkora dózist, amennyit a kísérlet során az egerek kaptak a rezveratrolból, amúgy is csak komoly alkoholmérgezést kockáztatva tudnánk vörösborral a szervezetünkbe juttatni. Épp ezért mindenképp érdemes egyetlen pohár után megállni.
A kutatók kortikoszteront adtak az egereknek, amelyek ettől a szertől a szorongás és a depresszió jeleit mutatták. A kutatók azonban azt is bebizonyították, hogy a szorongás és a depresszió okozta viselkedésért a kortikoszteron által kibocsátott foszfordiaszteráz-4 (PDE-4) nevű enzim felelős, amelynek hatására csökken egy fontos ingerületátvivő anyag szintje a szervezetben. A nagy dózisban adagolt rezveratrol viszont képes volt blokkolni ennek az enzimnek a hatását. Épp ezért akár a jövő antidepresszáns gyógyszereinek hatóanyagává is válhat.
Az egereknek adott dózis körülbelül akkora volt, mint ha egy 70 kilós ember 700 milligramm rezveratrolt kapna. Ennyi antioxidáns körülbelül 350 pohárnyi borban van, ami egy nap alatt elfogyasztva halálos adag lenne. Egy pohárban körülbelül 2 mg rezveratrol van. Ugyanakkor ez a dózis is gyulladáscsökkentő hatású, és számos betegség megelőzésében szerepet játszhat. Épp ezért, ha ragaszkodunk a napi egyetlen pohárkához, jót is tehetünk az egészségünknek a vörösborral – aki viszont eddig nem ivott, az csakis e hatása miatt ne szokjon rá a borozásra, inkább egyen minél több vörös szőlőt.
Forrás: Daily Mail