kulcsár edina
Ha teát vagy kávét iszol, jobb, ha nem forrón szürcsölgeted. Nem is gondolnád, milyen komoly problémákat okozhat a forró ital hosszú távon.
Egy kutatás arra figyelmeztet, hogy ha rendszeresen nagyon forró teát fogyasztasz, az akár meg is duplázhatja a nyelőcsőrák kockázatát. Így aztán érdemes pár percet várni, amíg kicsit kihűl az italod.
Az iráni tudósok által végzett kutatás nem az első, amely a forró tea és a nyelőcsőrák összefüggését kutatja, de ez az első, amely nagyszámú résztvevőt hosszú ideig követve tár fel kapcsolatot a kettő között. A kutatók szerint a forró folyadék irritálja a száj és a torok felszínét, ez pedig teret adhat a daganatoknak. Ez már csak azért is veszélyes, mert a nyelőcsőrák világszerte a nyolcadik leggyakoribb daganattípus, és az egyik leggyakoribb halálozási ok. Természetesen a forró teával kapcsolatos megállapítások nem csak a teára, hanem a kávéra és a forró csokoládéra is igazak.
Az iráni kutatócsoport 50 045, 40 és 75 év közötti, Irán északnyugati részén élő résztvevő teaivási szokásait mérte fel. A követési időszakban, 2004 és 2017 között 317 új nyelőcsőrákos eset fordult elő a csoportban. Azok között, akik a teát 75 Celsius-foknál forróbban fogyasztották 2,4-szeresére a daganat kialakulásának veszélye.
A tudósok szerint a magas hőmérsékletű ital apró sérüléseket okoz a nyelőcsövön, ez pedig előbb gyulladáshoz vezet, ez pedig károsíthatja a sejtek DNS-ét. Ráadásul a nyálkahártya védő szerepe is károsodik, így a dohányzásból és a táplálkozásból, illetve az italokból több ártalmas anyag jut be a szervezetbe. A nyelőcsőrák különösen a 60 év 70 év közötti életkorúaknál gyakori, a férfiaknál többször fordul elő, mint a nőknél.
Egy korábbi brit vizsgálat szerint már a 60 Celsius-foknál melegebb italok is veszélyesek lehetnek. Ha viszont vársz, amíg a veszélyes hőmérséklet alá hűl az italod, máris sokat tettél a daganatok megelőzése érdekében – főleg, ha nem is dohányzol.
Forrás: Daily Mail