3 éve

Erről nem illik beszélni: Férfiaknak is jár ez a fajta kényeztetés

Az, hogy a nõk pénzt költenek erre, szinte természetes. A férfiak többsége kínosnak érzi már a bejelentkezést is. Pedig nem is kizárólag szépészeti eljárásról van szó, a tét inkább az egészség!

A ronda, elszíneződött körmök, a bőrkeményedések és a tyúkszemek egyáltalán nem csak esztétikai problémát jelentenek. Egy csomó betegség tünetei először a lábon mutatkoznak meg, ráadásul a fájdalmas lábproblémák a járás minőségét rontják, és meglehetősen megkeseríthetik a mindennapjaidat. Így akkor is érdemes kezeltetned a lábadat, ha nyáron sem jársz szandálban vagy papucsban.

A sárga, megvastagodott lábkörmök lábgombára utalnak. A benőtt köröm kellemetlen és fájdalmas bakteriális gyulladáshoz vezethet. A bőrgomba sem csak kellemetlen, ha elhanyagolod, fájdalmassá is válhat. Egy jó pedikűrös ráadásul akár a bőrrák kezdeti tüneteit is időben felismerheti. Vagyis a rendszeres lábápolás az egészségedet is védi. Megmutatjuk, mit kell tenned.

Vizsgáld meg naponta a lábadat!

Elég annyi is, ha a zuhany alatt ránézel. Ha valamilyen furcsaságot látsz, például a köröm elszíneződését, piros foltokat vagy kiütéseket, érdemes orvoshoz fordulnod, ahelyett, hogy magad kezelgetnéd. A lábujjak közét is nézd át, erre a részre a törölközésnél is külön figyelj oda, mint ahogy arra is, hogy ne maradjon a lábujjaid között krém vagy testápoló. Az ilyen nedves környezetben ugyanis előszeretettel szaporodnak el a gombák.

Figyelj oda, hol jársz!

Ha mezítláb mászkálsz, tudd, hogy a szőnyegekben mindig lehetnek olyan apró tárgyak, amelyek sérülést okozhatnak. A nyílt sebek pedig kaput nyithatnak a baktériumoknak.

Vágd egyenesre a körmödet!

A sarkokba ne vágj bele, mert benőhetnek, ami fertőzésekhez vezethet. Mindig egyenesre vágd vagy reszeld őket, és se túl hosszúak, se túl rövidek ne legyenek. A megfelelő hosszúság az, ha pont a lábujjad végéig ér a köröm.

Használj habkövet a bőrkeményedések eltávolításához

A kiszáradt bőrkeményedések nem szépek, de általában semmi komolyan nem jelentenek azon kívül, hogy nyom valahol a cipőd. Idővel azonban fájdalmassá válhatnak, így érdemes rendszeresen eltávolítani őket. A bőrkeményedés-eltávolító tapaszokban az elöregedett hámsejteket leoldó savak vannak – de vigyázz, hogy a leírásnak megfelelően használd őket, mert másként árthatnak is. Ugyanez ogaz a fém reszelőkre, amelyekkel felsértheted a bőrödet. A legjobb eszköz a habkő, amely kíméletesen tüneti el a bőrkeményedéseket.

Menj pedikűröshöz!

A professzionális pedikűr a lábad gondozásának legjobb módja. Havonta legalább egyszer szánj rá időt. A pedikűrös és higiéniájára azonban érdemes nagyon figyelni.

Magad is megcsinálhatod!

A kér profi pedikűr közötti időben önállóan is ápolhatod a lábadat: először áztasd a lábad legalább 10 percig meleg, sós vízben, hogy felpuhítsd a bőrt. Ezután dörzsöld át lábradírral az egész lábfejed, és habkővel távolítsd el a bőrkeményedéseket. Vágd, majd reszeld egyenesre a körmödet, végül pedig kend be alaposan a lábadat lábkrémmel, és húzz zoknit, amíg a bőröd felszívja a krémet.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!