RETRO RÁDIÓ

Kiderült végre, ez a vitamin csökkenti a rák kockázatát

Kiderült végre, ez a vitamin csökkenti a rák kockázatát
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 06. 16. 11:15

Van egy vitamin, amely a legutóbbi kutatások szerint meglepõen hatékonynak bizonyult a daganatos betegségek megelõzésében. Melyik lehet az? És vajon szedsz belõle eleget?

Több új kutatás szerint a D-vitamin napi szedése 13 százalékkal csökkentheti a daganatos halálozás kockázatát. Ezt az anyagot a napsütés hatására termeli a testünk, de a modern életmód, illetve az a tény, hogy a napunk nagy részét épületekben töltjük, megnehezíti, hogy elegendő mennyiséghez jussunk ebből a vitaminhoz, ezért van szükség a pótlásra.

Dr. Shifeng Mao, az egyik vonatkozó amerikai kutatás vezetője szerint a D-vitamin hiányban szenvedő emberek esetében kétszer olyan gyakori is lehet a hasnyálmirigy- és a bélrendszeri daganatok előfordulása, mint azoknál, akik elég D-vitamint fogyasztanak. Egy másik kutatás során 79 000 egészséges felnőttet figyeltek meg, és arra jutottak a kutatók, hogy akik D-vitamin étrendkiegészítőket szedtek, 13 százalékkal kisebb valószínűséggel betegedtek meg daganatos betegségekben. Egy harmadik tanulmány szerint a D-vitamin, és a koleszterinszint csökkentését célzó sztatinok szedése körülbelül 40 százalékkal csökkentette a prosztatarákos halálozás valószínűségét. Mindhárom vizsgálatot az Amerikai Klinikai Onkológiái Társaság konferenciáján mutatták be nemrégiben.

A tudósok javasolják, hogy a leggyakoribb élelmiszereket, például a kenyeret és a tejet is dúsítsák D-vitaminnal. Ez egyébként számos országban, például az Egyesült Államokban, Kanadában, Svédországban, Finnországban és Ausztráliában már bevett gyakorlat. Az is jó megoldás, ha a reggeli vagy délutáni órákban, szűrt fényben eleget sétálunk a napon (a déli órákat természetesen elkerülve), vagy elég májat, tojást, vörös hőst, és minél több zsíros halat eszünk.

Aki viszont nem eszik túl sokat ezekből az élelmiszerekből, vagy a borús időjárás miatt nem jut elég napsütéshez, annak érdemes étrendkiegészítő formájában magához vennie a D-vitamint. A kutatásokat vezető tudósok szerint az orvosoknak érdemes lenne több embernek felírni a D-vitamin szedését, mivel a haszna óriási, míg a lehetséges mellékhatások minimálisak. Azt egyelőre a kutatók sem tudják pontosan, hogyan segít megelőzni a D-vitamin a rákot, de valószínűleg egy olyan enzim működése állhat a háttérben, amely segít a szervezetben működő egyes savak hatásának csökkentésében. Így ezek kevésbé károsítják a belső szerveket, ettől pedig csökken a rák kockázata. A legjobb, ha az orvosok az étrendkiegészítők mellett azt is javasolják a pácienseiknek, hogy minél többet sétáljanak. A naponta sok ezer lépést megtevők esetében a halálozási arányok közel egyharmaddal kisebbek, mint az ülő életmódot folytatók esetében.

Forrás: Daily Mail

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.