tóth gabi
Bár az általános vélekedés szerint napi két csésze kávé vagy három csésze tea még a várandós nõknek sem árt, egy írországi kutatócsoport most inkább azt javasolja, hogy várandósan hanyagold a koffeintartalmú italokat.
A várandós hölgyek számára eddig a napi 200 mg koffein bevitelét tekintették biztonságosnak – ez körülbelül két csésze kávét vagy három bögre teát jelent. A Dublin University College kutatói szerint viszont a koffein csökkenti a méhlepény véráramlását, ez pedig növelheti az alacsony születési súly kockázatát.
A Dr. Ling-Wei Chen által vezetett kutatócsoport 941 ír anya-baba párost vizsgált. Az anyák 48 százaléka teából vette magához a koffeint, míg 38 százalékuk kávéból. A vizsgálat eredményei szerint az első trimeszterben naponta elfogyasztott minden 100 g koffein 72 grammal csökkentette a baba születési súlyát. A koffein a babák születési hosszára és fejkörfogatára is hatással volt, sőt, arra is, melyik terhességi héten jöttek a világra. Az eredmények szerint azoknak a nőknek, akik a legtöbb koffeint fogyasztották, átlagosan 170 grammal kisebb születési súlyú babáik születtek, mint azoknak, akik a legkevesebbet.
Épp ezért Dr. Chen szerint a várandósoknak nagyon szigorúan korlátozniuk kellene a koffeinfogyasztásukat, mivel az szűkítheti a méhlepény véráramlását. A koffeinnek a szervezetből való kiürülése ráadásul a terhesség előrehaladtával lassul, így a koffein felhalmozódhat a szervezetben, és bejuthat a baba szervezetébe. A teában általában kevesebb a koffein, mint a kávéban, a tea típusától, a víz hőmérsékletétől és a forrázási időtől függően 23, de akár 110 mg is lehet egyetlen csészében.