RETRO RÁDIÓ

Így idd a kávéd, hogy 50 fölött valóságos zseni lehess

Így idd a kávéd, hogy 50 fölött valóságos zseni lehess
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 11. 26. 09:15

Tudtad, hogy a kávéd akár még az Alzheimer- vagy a Parkinson-kórt is segíthet megelõzni, amellett, hogy frissen tartja az agyad? Megmutatjuk, milyen kávét kell választanod hozzá!

Kutatók szerint a reggeli csésze kávé segíthet az idős kori demencia, az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésében. Különösen akkor igaz mindez, ha sötétre pörkölt kávét választasz. A pörkölés során ugyanis olyan vegyületek szabadulnak fel a kávéban, amelyek a két betegséget okozó fehérjék ellenében hatnak. Persze ez nem jelenti azt, hogy megvan a gyógyszer ezekre a rettegett kórokra, de ha amúgy is szereted a kávét, akkor jót is tehetsz vele az egészségeddel.

A világos, a sötét, és a sötét pörkölésű koffeinmentes kávét vizsgáló tudósok, Dr Donald Weaver, Dr. Ross Mancini és Dr. Yanfei Wang a fenilindánoknak nevezett vegyület szintjét vizsgálták. Ezek a vegyületek ugyanis gátolják a béta-amiloid és tau, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór esetében is jelen levő fehérjék csomósodását a neuronok között. Az eredmény szerint minél sötétebbre pörkölnek egy kávét, annál több van jelen benne ezekből a vegyületekből.

A kutatást vezető kanadai kutató, Dr. Weaver szerint a kávéfogyasztásnak van némi kapcsolata az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatának csökkenésével. A kofeenit tartalmazó és a koffeinmentes kávé is ugyanolyan eredményeket hozott, így az ok nem a koffeintartalomban keresendő. Valószínűbb, hogy a fenilindán vegyületek azok, amelyek gátolják a fehérjék csomósodását. A következő lépés annak vizsgálata lesz, hogy milyen mértékű ezeknek a vegyületeknek a hatása, és át tudnak-e jutni a vér-agy gáton.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.