Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2018.09.12.

Rákot okoz a kókuszzsír: Durván nekimentek a tudósok az új elméletnek

A Harvard egyetem egyik professzora úgy gondolja, hogy a kókuszolaj szuperélelmiszer helyett az egyik legrosszabb étel, amit csak fogyaszthatunk, egyenesen méreg! Más kardiológusok viszont azonnal támadni kezdték az elméletét, a témában hatalmas vita alakult ki.

Karin Michels, a Harvard egyetem professzora szerint a kókuszolajnál még a zsír is egészségesebb: a kókuszolajban 89 százaléknyi a telített zsírsavak aránya, míg a vajban 63 százalék, a sertészsírban pedig 39 százalék. A kókuszolaj így nagyon rossz hatást gyakorol a „rossz” LDL koleszterin szintjére, de akár még az agyi funkciók romlásával is kapcsolatban állhat, mivel gátolja az agy véráramlását. Ráadásul ösztrogéntartalmánál fogva egyes daganatok kifejlődését is elősegítheti.

Dr. Aseem Malhotra brit kardiológus, aki egy cukorellenes akciócsoportot alapított, ugyanakkor a telített zsírsavak fogyasztásának támogatója, teljességgel hamisnak nevezi dr. Michels elméletét, sőt, azonnali bocsánatkérésre szólítja fel a professzor asszonyt. Úgy véli, hogy amióta a 70-es évek óra a kutatók „démonizálták” a telített zsírsavakat, a csökkentett zsírtartalmat általában cukorral és egyszerű szénhidrátokkal helyettesítették az élelmiszerekben, ami sokkal ártalmasabb. Dr. Malhotra egyik kutatásában a résztvevők egyik csoportja kókuszolajat, a másik extra szűz olívaolajat fogyasztott, míg a harmadik csoport vajat. A vajfogyasztók csoportjának körülbelül 10 százalékkal emelkedett a „rossz”, LDL koleszterinszintje, míg a másik két csoportban nem történt változás. A „jó”, HDL koleszterin szintje azonban a vaj és az olívaolaj hatására 5 százaléknyit emelkedett, míg a kókuszolaj 15 százalékkal emelte meg, ez pedig egészséges a szervezet számára. Más kutatások azt igazolták, hogy a kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavai segítik a zsírégetést.

Dr. Malhotra felháborodásával más kardiológusok és táplálkozástudományi szakemberek is egyetértettek, megint mások pedig dr. Michels elméletét támogatják. A lángoló vitában egyelőre senki nem mondta ki az egyértelmű igazságot. Azt mindenesetre egyetlen szakértő sem javasolja, hogy csakis egyetlenféle zsiradékot használjunk az ételeinkhez – a legjobb, ha e téren is a vegyes táplálkozás elvét követjük, vagyis minél nagyobb változatosságra törekszünk. Az egyetlen, amit mindenki szerint érdemes kerülni, a transz-zsírsavak, amelyek többek között a gyári pékárukban, nassolni valókban, és a keményített növényi zsiradékokban találhatók meg.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek