tóth gabi
A gyógyszertárak választékának növekedésével sok régi gyógymód feledésbe merült. Pedig érdemes õket feleleveníteni, hiszen még ma is hasznosak lehetnek az enyhébb tünetekre. Persze orvoshoz azért mindenképpen menj el!
Gondoltad volna, hogy a mazsola vitaminjai kifejezetten gyulladásgátló hatásúak? Ha a mazsolát egy kiskanálnyi ginbe áztatod, a vitaminok hatását a borókabogyó gyulladáscsökkentő hatásával egészíted ki. Persze csak óvatosan csipegess belőle, hiszen alkoholt tartalmaz!
A szárzeller gyorsabban szünteti meg a szájszagot, mint a mentolos rágó. Elég csak egy kis darabot a szádba venni belőle, és alaposan összerágni.
Enyhébb fülfájásnál csepegtess kevés citromlevet egy darab vattára, és tedd a füledre egy percre. A fül PH-értékének megváltoztatásán keresztül hat. A makacs fülfájással, gyulladással viszont mindenképpen menj orvoshoz, mert az antibiotikumot nem helyettesíti a citrom.
A csalánban rengeteg kalcium, foszfor, vas és magnézium, valamint A-, B-, C- és D-vitamin van, ezek pedig táplálják a fejbőrt, és segítik a hajnövekedést. Vásárolhatsz kész csalános sampont, de csalánteával is leöblítheted a fejed hajmosás után.
Az utazási rosszullétet általában a nyál túltermelése előzi meg. Az olajbogyó csersav-tartalma viszont képes visszafogni a nyáltermelést, és így az autóban, hajón bekövetkező émelygést is.
A szódabikarbóna a húgyúti fertőzések, a felfázás tüneteit is képes mérsékelni: szórj egy csipetnyit egy pohár vízbe, és idd meg. A lúgos kémhatású szódabikarbóna lúgosabb kémhatásúvá változtatja a húgyhólyagot, ami nem kedvez a fertőzésnek. Ha azonban másnapra sem múlnak el a tünetek, fordulj orvoshoz!
Ha rosszul érzed magad étkezés után, és puffasztanak az ételek, rágcsálj el egy-két szem aszalt sárgabarackot. Ez a finomság rengeteg rostot tartalmaz, így gyorsítja az emésztést, és segít elkerülni a puffadást.
A krumpli viszketést és gyulladást csökkentő tulajdonságairól híres: egyszerűen köss egy szelet krumplit gézlapba, és dörzsöld rá a csípésre.