kulcsár edina
Eddig is tudtuk, hogy a csokoládé védi a szívet: az azonban eddig nem volt világos, mennyire. Egy új kutatás most ezt is elárulta, sõt, abban is utat mutat, mennyi csokoládét érdemes enni.
Az amerikai kutatók szerint havi három tábla, vagy annál kevesebb jó minőségű csokoládé akár 13 százalékkal is csökkentheti a szívelégtelenség kockázatát. Ahogy eddig is ismert volt, a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek azok, amelyek óvják az erek egészségét, és enyhítik a gyulladásokat a szervezetben.
A tudósok azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a csokoládét érdemes mértékkel fogyasztani, hiszen a benne levő cukor és zsír egy bizonyos mennyiség felett többet árt, mint használ, és akár 17 százalékkal is növelheti a szívbetegségek kockázatát. Különösen a benne levő telítetlen zsírsavak lehetnek ártalmasak. Épp ezért a legjobb jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztani, ebben a legkevesebb a telített zsír és a cukor, és a legtöbb a flavonoid.
Egy korábbi, brit kutatás szerint azok, akik rendszeresen esznek csokoládét, 11 százalékkal kevésbé hajlamosak a szívrohamra, a stroke-ra és más szív- és érrendszeri problémákra. Nagyon sok esetben azok az emberek, akik magas szív- és érrendszeri kockázatot hordoznak, nemigen fogyasztanak csokoládét – ezek szerint néha mindenkinek érdemes lenne egy kicsit felvenni az étrendjébe ebből az édes élvezetből.