RETRO RÁDIÓ

Szeretnél sokáig élni? Napi egy kanállal egyél meg ebből

Szeretnél sokáig élni? Napi egy kanállal egyél meg ebből
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 07. 12. 17:30

A kutatók újabb hétköznapi élelmiszerben találták meg a hosszú élet titkát. Ez a csodaszer csökkenti a stroke és a daganatos betegségek kockázatát, és még az idõskori memóriaproblémákkal is felveszi a harcot. De vajon mirõl lehet szó?

Szakértők szerint napi egyetlen evőkanál olívaolaj segíthet, hogy hosszú, egészséges életet éljünk. A mediterrán diéta alapját adó olaj, szinte minden kamrában megtalálható, éveket adhat hozzá az életünkhöz.

Az olívaolaj rengeteg antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, amelyek segíthetnek a daganatok megelőzésében, de a vezető halálozási oknak számító szívroham és stroke kockázatát is csökkentik. Antioxidánsainak és egyszeresen telítetlen zsírsavainak köszönhetően csökkentheti a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az agyműködést, és segíti az idő múlásával járó betegségek megelőzését.

A benne levő E-vitamin a bőr és a szem egészségét védi, és az immunrendszert erősíti.

Egy több korábbi kutatás eredményeit elemző vizsgálat szerint a legtöbb olívaolajat fogyasztók esetében 34 százalékkal kisebb a daganatos betegségek, különösen a mellrák kockázata, mint az olajból a legkevesebbet fogyasztók körében. Ám ahhoz, hogy az olaj a lehető legjobb hatást fejtse ki, már napi egy evőkanálnyi is elegendő belőle.

Korábbi kutatások során az olívaolaj fogyasztását kapcsolatba hozták a depresszió kockázatának csökkenésével, az egészséges koleszterinszint fenntartásával, valamint az Alzheimer-kór ritkább előfordulásával is, de az emésztőszervi gyulladásokra is jó hatással van. Az olívaolaj antioxidáns vegyületei valósággal „felporszívózzák” az ártalmas szabad gyököket, míg a gyulladáscsökkentő hatóanyagok enyhítik a szervezet gyulladásait. Az amerikai Rutgers University kutatói 2015-ben azt tapasztalták, hogy az extra szűz olívaolaj egyik összetevője, az oleokantál képes elpusztítani egyes daganatsejteket, anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítaná.

A legjobb az extra szűz olívaolaj, ezzel azonban nem ajánlatos sütni-főzni, inkább nyersen, salátaöntetként jó fogyasztani. Az olcsóbb olajokkal viszont sütni és főzni is lehet.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.