Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2018.03.02.

Könyörögnek a fogorvosok: Ezért igyunk vörösbort

Ilyen jó hírt rég hallottunk! A legújabb kutatási eredmények alapján egészen döbbenetes hatása van a vörösbornak Azon sem lennénk meglepve, ha hamarosan receptre írnák fel nekünk.

Szerző Ripost

A bor a legújabb kutatások szerint képes elpusztítani a szájban a fogszuvasodást és a fogínyproblémákat okozó baktériumokat. Bár több fogorvos is arra figyelmeztet, hogy a bor savtartalma árthat a fogaknak, a benne levő antioxidánsok viszont jót tesznek, mivel a hatásukra a baktériumok nem tudnak az ínyhez tapadni.

Ez már csak azért is fontos, mert ha ezek a baktériumok a vérző ínyen keresztül bejutnak a véráramba, olyan láncreakciót indíthatnak be, amelyek egyes kutatások szerint a szívbetegségek és a rák kockázatát növelik.

Az ezzel kapcsolatos legújabb kutatást jegyző spanyol tudósok szerint a vörösborban levő antioxidánsok hatékonyabban pusztítják el az ínyhez tapadó baktériumokat, mint a kereskedelemben kapható szőlőmag- és vörösbor-kivonatok – legalábbis a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálat ezt mutatta.

A szájban végbemenő lebontási folyamatok során ugyanis ezek az antioxidánsok valószínűleg olyan molekulákká alakulnak, amelyek támogatják a száj egészségét. Ha pedig az antioxidáns hatású vegyületeket a Streptococcus dentisani nevű szájon át szedhető probiotikummal is kombináljuk, még jobb lesz a hatás.

A baktériumok lágy szövetekhez való tapadása ugyanis kulcsszerepet játszik a fertőzés kialakulásában. Már a javaslat is megszületett olyan szájvizek és rágógumik előállítására, amelyek a polifenol-vegyületeket képesek az ínyre juttatni.

Egy másik kutatás szerint pedig a rendszeresen fogyasztott vörösbor szó szerint megtisztítja az agyat: azokat a bomlástermékeket távolítja el belőle, amelyeket az időskori memóriazavarokkal hoztak kapcsolatba. A kutatók nem tértek ki arra, hogy vajon a fehér- vagy a vörösbor hatása jobb e téren, ám megjegyezték, hogy mértékkel fogyasztva valószínűleg más alkoholos italok, például a sör hatása is hasonló lehet.

Napi 2-2,5 pohárnál több bor vagy más alkohol azonban már kifejezetten rosszat tesz az agynak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek