RETRO RÁDIÓ

Könyörögnek a fogorvosok: Ezért igyunk vörösbort

Könyörögnek a fogorvosok: Ezért igyunk vörösbort
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 03. 02. 07:55

Ilyen jó hírt rég hallottunk! A legújabb kutatási eredmények alapján egészen döbbenetes hatása van a vörösbornak Azon sem lennénk meglepve, ha hamarosan receptre írnák fel nekünk.

A bor a legújabb kutatások szerint képes elpusztítani a szájban a fogszuvasodást és a fogínyproblémákat okozó baktériumokat. Bár több fogorvos is arra figyelmeztet, hogy a bor savtartalma árthat a fogaknak, a benne levő antioxidánsok viszont jót tesznek, mivel a hatásukra a baktériumok nem tudnak az ínyhez tapadni.

Ez már csak azért is fontos, mert ha ezek a baktériumok a vérző ínyen keresztül bejutnak a véráramba, olyan láncreakciót indíthatnak be, amelyek egyes kutatások szerint a szívbetegségek és a rák kockázatát növelik.

Az ezzel kapcsolatos legújabb kutatást jegyző spanyol tudósok szerint a vörösborban levő antioxidánsok hatékonyabban pusztítják el az ínyhez tapadó baktériumokat, mint a kereskedelemben kapható szőlőmag- és vörösbor-kivonatok – legalábbis a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálat ezt mutatta.

A szájban végbemenő lebontási folyamatok során ugyanis ezek az antioxidánsok valószínűleg olyan molekulákká alakulnak, amelyek támogatják a száj egészségét. Ha pedig az antioxidáns hatású vegyületeket a Streptococcus dentisani nevű szájon át szedhető probiotikummal is kombináljuk, még jobb lesz a hatás.

A baktériumok lágy szövetekhez való tapadása ugyanis kulcsszerepet játszik a fertőzés kialakulásában. Már a javaslat is megszületett olyan szájvizek és rágógumik előállítására, amelyek a polifenol-vegyületeket képesek az ínyre juttatni.

Egy másik kutatás szerint pedig a rendszeresen fogyasztott vörösbor szó szerint megtisztítja az agyat: azokat a bomlástermékeket távolítja el belőle, amelyeket az időskori memóriazavarokkal hoztak kapcsolatba. A kutatók nem tértek ki arra, hogy vajon a fehér- vagy a vörösbor hatása jobb e téren, ám megjegyezték, hogy mértékkel fogyasztva valószínűleg más alkoholos italok, például a sör hatása is hasonló lehet.

Napi 2-2,5 pohárnál több bor vagy más alkohol azonban már kifejezetten rosszat tesz az agynak.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.