kulcsár edina
Egy áprilisban hatályba lépõ EU-rendelet arra hívja fel a figyelmet, hogy rákkeltõ anyag lehet azokban az ételekben, amelyeket akár mindennap fogyasztunk. A probléma a pékárukat, a sült krumplit és a kávét is érintheti.
Az EU-bizottság rendelete, amely tavasszal lép majd hatályba, a rákkeltő akrilamid mennyiségének csökkentését írja elő az élelmiszerekben. Ez az anyag ugyanis növelheti a rák kialakulásának veszélyét. Az akrilamid tulajdonképpen nem más, mint egy műanyag molekulaegység, amely azonban a teljesen természetes eredetű élelmiszerek hőkezelése során is képződhet, míg a főzött ételekben nem alakul ki. Az olyan, magas hőmérsékleten sütött élelmiszerekben jöhet létre, amilyen például a sült krumpli, vagy egyes péksütemények. Ebből a szempontból veszélyesek lehetnek a snackek, a sós kekszek, a gabonapelyhek, a pörkölt és instant kávé, és egyes gabona-alapú bébiételek is.
140 Celsius-fok alatti sütésnél és főzésnél nem jellemző a keletkezése, magasabb hőmérsékleten azonban igen. Oda kell figyelni arra is, hogy a főzésre ajánlott burgonyát ne süssük, mivel ezeknek a burgonyafajtáknak az esetében fokozott veszélyt jelenthet az akrilamid-képződés.
A gyártók egyébként már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék a termékeikben kimutatható akrilamid-tartalmat, erre mostantól pedig rendelet is kötelezi őket. A burgonyaszirmokat például egy ideje már 140 Celsius-fokon, úgynevezett vákuumos technológia alkalmazásával sütik. A kívánt íz így is elérhető, míg az akrilamidtól nem kell tartani.