RETRO RÁDIÓ

Ezekben az ételekben rákkeltő anyag van! Vigyázz velük!

Ezekben az ételekben rákkeltő anyag van! Vigyázz velük!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 01. 25. 09:32

Egy áprilisban hatályba lépõ EU-rendelet arra hívja fel a figyelmet, hogy rákkeltõ anyag lehet azokban az ételekben, amelyeket akár mindennap fogyasztunk. A probléma a pékárukat, a sült krumplit és a kávét is érintheti.

Az EU-bizottság rendelete, amely tavasszal lép majd hatályba, a rákkeltő akrilamid mennyiségének csökkentését írja elő az élelmiszerekben. Ez az anyag ugyanis növelheti a rák kialakulásának veszélyét. Az akrilamid tulajdonképpen nem más, mint egy műanyag molekulaegység, amely azonban a teljesen természetes eredetű élelmiszerek hőkezelése során is képződhet, míg a főzött ételekben nem alakul ki. Az olyan, magas hőmérsékleten sütött élelmiszerekben jöhet létre, amilyen például a sült krumpli, vagy egyes péksütemények. Ebből a szempontból veszélyesek lehetnek a snackek, a sós kekszek, a gabonapelyhek, a pörkölt és instant kávé, és egyes gabona-alapú bébiételek is.

140 Celsius-fok alatti sütésnél és főzésnél nem jellemző a keletkezése, magasabb hőmérsékleten azonban igen. Oda kell figyelni arra is, hogy a főzésre ajánlott burgonyát ne süssük, mivel ezeknek a burgonyafajtáknak az esetében fokozott veszélyt jelenthet az akrilamid-képződés.

A gyártók egyébként már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék a termékeikben kimutatható akrilamid-tartalmat, erre mostantól pedig rendelet is kötelezi őket. A burgonyaszirmokat például egy ideje már 140 Celsius-fokon, úgynevezett vákuumos technológia alkalmazásával sütik. A kívánt íz így is elérhető, míg az akrilamidtól nem kell tartani.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.