Létrehozva: 2017.12.23.

Megszólaltak az orvosok: így gyógyít a nagyi igazi húslevese

A kutatók most a hagyományos tyúkhúslevest vették górcsõ alá. Vajon sikerült-e tudományos módon igazolni, hogy az évszázadok óta gyógylevesként felkínált étel valóban rendelkezik ilyen hatással?

A kutatási eredmények szerint az évszázadok óta gyógyító ételként alkalmazott leves

valóban gyulladásgátló hatású, és enyhíti a megfázás tüneteit.

Kimutatták, hogy az aroma, a fűszerek, a forró tálalási hőmérséklet tisztítja az orrmelléki üregeket és csökkenti a dugulást. A leves gyulladásgátló hatóanyagot tartalmaz, mely enyhíti a felső légúti fertőzés tüneteit.

Tudományos alapon igazolták, hogy

egy forrón gőzölgő tyúkhúsleves fölé hajolni a legbiztosabb gyógymód a téli meghűlés esetén.

Nem csupán a mai orvosokat izgatta ez a kérdés.

Már Maimonidész, a 12. századi filozófus és orvos is a tyúkhúslevest ajánlotta kortársainak a megfázás kúrálására.

Egy mai amerikai tudós, Dr. Stephen Rennard egy csomó ősi húsleves receptet tanulmányozott. Ezek mind tartalmaztak:

  • tyúkhús
  • vöröshagyma
  • krumpli (esetleg édesburgonya)
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér (esetleg paszternák)
  • karalábé (esetleg kerek fehérrépa)
  • zellergumó
  • petrezselyemzöld
  • só, bors
  • A neutrofileket, azaz a leggyakrabban előforduló fehérvérsejteket figyelte meg. Ezek feladata, hogy megvédjék szervezetünket a fertőzésektől. Kimutatta, hogy a húsleves növeli a fehérvérsejtek aktivitását, ezáltal visszaszorítja a megfázás kellemetlen tüneteit. Nézete szerint nagyi húslevese, melybe a csodás alkotóanyagokon kívül egész lelke szeretete is belekerül, placebohatást is kivált.

    Mivel ő főzte, és biztosított a gyógyító hatásáról, valóban gyógyít is.

    Egy másik tudós, dr. Gail van Diepen rámutatott, hogy megfázáskor fontos a megnövelt folyadékbevitel. Az orron át távozott váladékot és a lázas állapotban kiizzadt folyadékot is pótolni kell. Ennek hiányában vészes kiszáradás következne be.

    A kutatók nem tudtak megnevezni egyetlen olyan alkotórészt sem, mely egyedüli felelős lenne a gyógyító hatásért. A tyúkhúsleves összes eleme, a fűszerek, a forró lé együttesen hat. Hidratálja és táplálja a testet. Bőségesen tartalmaz olyan zöldségeket, melyek rostokban, C-vitaminban és antioxidánsokban is gazdagok. Egy nagy tányér tyúkhúsleves biztosítja a napi ásványi anyag szükségletet. Ha ezt fogyasztod, hatásosan támogathatod immunrendszeredet a fertőzéses tünetek enyhítésében.

    Hozzávalók:

  • 2 és fél kg bontott tyúk
  • 6 db csirkeszárny
  • 3 db nagy vöröshagyma
  • 1 nagy édesburgonya
  • 3 paszternák
  • 2 nagy fehérrépa
  • 12 nagy sárgarépa
  • 5 zellergumó
  • 1 nagy csomó petrezselyemzöld
  • só és bors
  • Elkészítés:

    1. Tisztítsd meg a tyúkot, bontsd darabokra. Tedd hideg vízbe, és gyöngyöző vízben addig főzd, míg már nem habosodik (kb. 1 óra). A habot közben időről időre szedd le egy szűrőkanállal.

    2. Tedd bele a megmosott csirkeszárnyakat, a darabolt vöröshagymát, a megtisztított és hasábra vágott édesburgonyát, paszternákot, fehér- és sárgarépát, zellert. Főzd együtt, lassú tűzön, további másfél órán át. A tetejére került zsírt kanállal szedd le.  

    3. Add hozzá a petrezselymet is. 45 percig főzd vele.

    4. Vedd ki a húst, használd fel más ételekhez.

    5. Tedd a főtt zöldséget egy konyhai robotgépbe, és daráld finomra. Ha nincs géped, passzírozd át egy szűrőn.

    6. Ízesítsd sóval és őrölt borssal.

    Tipp

    Ezt a lét kisebb adagokban befagyaszthatod, és szükség esetén gyógylevesként fogyaszthatod.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek