tóth gabi
A kutatók most a hagyományos tyúkhúslevest vették górcsõ alá. Vajon sikerült-e tudományos módon igazolni, hogy az évszázadok óta gyógylevesként felkínált étel valóban rendelkezik ilyen hatással?
A kutatási eredmények szerint az évszázadok óta gyógyító ételként alkalmazott leves
valóban gyulladásgátló hatású, és enyhíti a megfázás tüneteit.
Kimutatták, hogy az aroma, a fűszerek, a forró tálalási hőmérséklet tisztítja az orrmelléki üregeket és csökkenti a dugulást. A leves gyulladásgátló hatóanyagot tartalmaz, mely enyhíti a felső légúti fertőzés tüneteit.
Tudományos alapon igazolták, hogy
egy forrón gőzölgő tyúkhúsleves fölé hajolni a legbiztosabb gyógymód a téli meghűlés esetén.
Már Maimonidész, a 12. századi filozófus és orvos is a tyúkhúslevest ajánlotta kortársainak a megfázás kúrálására.
Egy mai amerikai tudós, Dr. Stephen Rennard egy csomó ősi húsleves receptet tanulmányozott. Ezek mind tartalmaztak:
A neutrofileket, azaz a leggyakrabban előforduló fehérvérsejteket figyelte meg. Ezek feladata, hogy megvédjék szervezetünket a fertőzésektől. Kimutatta, hogy a húsleves növeli a fehérvérsejtek aktivitását, ezáltal visszaszorítja a megfázás kellemetlen tüneteit. Nézete szerint nagyi húslevese, melybe a csodás alkotóanyagokon kívül egész lelke szeretete is belekerül, placebohatást is kivált.
Mivel ő főzte, és biztosított a gyógyító hatásáról, valóban gyógyít is.
Egy másik tudós, dr. Gail van Diepen rámutatott, hogy megfázáskor fontos a megnövelt folyadékbevitel. Az orron át távozott váladékot és a lázas állapotban kiizzadt folyadékot is pótolni kell. Ennek hiányában vészes kiszáradás következne be.
A kutatók nem tudtak megnevezni egyetlen olyan alkotórészt sem, mely egyedüli felelős lenne a gyógyító hatásért. A tyúkhúsleves összes eleme, a fűszerek, a forró lé együttesen hat. Hidratálja és táplálja a testet. Bőségesen tartalmaz olyan zöldségeket, melyek rostokban, C-vitaminban és antioxidánsokban is gazdagok. Egy nagy tányér tyúkhúsleves biztosítja a napi ásványi anyag szükségletet. Ha ezt fogyasztod, hatásosan támogathatod immunrendszeredet a fertőzéses tünetek enyhítésében.
1. Tisztítsd meg a tyúkot, bontsd darabokra. Tedd hideg vízbe, és gyöngyöző vízben addig főzd, míg már nem habosodik (kb. 1 óra). A habot közben időről időre szedd le egy szűrőkanállal.
2. Tedd bele a megmosott csirkeszárnyakat, a darabolt vöröshagymát, a megtisztított és hasábra vágott édesburgonyát, paszternákot, fehér- és sárgarépát, zellert. Főzd együtt, lassú tűzön, további másfél órán át. A tetejére került zsírt kanállal szedd le.
3. Add hozzá a petrezselymet is. 45 percig főzd vele.
4. Vedd ki a húst, használd fel más ételekhez.
5. Tedd a főtt zöldséget egy konyhai robotgépbe, és daráld finomra. Ha nincs géped, passzírozd át egy szűrőn.
6. Ízesítsd sóval és őrölt borssal.
Tipp
Ezt a lét kisebb adagokban befagyaszthatod, és szükség esetén gyógylevesként fogyaszthatod.