RETRO RÁDIÓ

Ezt műveli a nők testével napi 4 csésze feketekávé

Ezt műveli a nők testével napi 4 csésze feketekávé
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 12. 01. 08:00

Fantasztikus, ami kiderült a kávéról egy új kutatás során. Segít megõrizni a szellemi frissességet és számos betegség kockázatát is csökkenti. Hihetetlen hatás!

Időről időre fellángol a vita, hogy vajon egészséges-e a kávé. Egy új kutatás szerint nagyon is. A brit University of Southampton munkatársai szerint napi 3-4 kávé biztosítja a legjobb hatást. Ez az adag 15 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és 17 százalékkal a korai halálozásét. Ráadásul a kávé arra is képes, hogy visszafogja bizonyos daganatos betegségek, a cukorbetegség, a májkárosodás és az időskori mentális problémák veszélyét. A krónikus májbetegséggel élők számára is kifejezetten egészséges a kávéfogyasztás. Vagyis a mértékletes kávézásnak általában véve több haszna van, mint kára.

Ám nem mindenki számára hasznos a kávé – a várandós nőknek például érdemes vigyázni vele, mivel a túl sok koffein miatt akár el is veszíthetik a babát. A nőknél ráadásul a koffein kismértékben emeli a csonttörések kockázatát.

A kutatók szerint a jótékony hatások hátterében a kávéban levő antioxidánsok állnak, nem kifejezetten a koffein. Ezek az antioxidánsok ugyanis a koffeinmentes kávéban is megtalálhatóak. A pörkölt kávéban körülbelül 1000 bioaktív vegyület található, amelyek antioxidáns, gyulladásgátló vagy rákmegelőző hatással bírnak.

A kutatók 201 korábbi vizsgálat adatait tekintették át, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé 15 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, és 19 százalékkal a szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. A májrák veszélye 34, a vastagbélráké 17 százalékkal csökken, ám a leukémia, a limfóma és a tüdőrák veszélye nő. A kávéivók esetében 36 százalékkal kisebb a Parkinson-kór, és 27 százalékkal az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye.

A maximális adag napi három-négy csésze kávé, ennek a mennyiségnek a legjobb az egészségügyi hatása, ennél több viszont már károkat okozhat, például növelheti a szorongás kialakulását, továbbá az alvászavarok, a szívelégtelenség valamint a szívritmuszavar kockázatát. Az is számít, hogy mennyire érzékeny valaki a kávé hatóanyagaira, az érzékenyebbeknek ugyanis önmagában is árthat ez az ital. Éppen ezért kizárólag az egészségügyi hatás miatt nem szabadna kávézni. Ha pedig cukorral, tejszínnel vagy édes szirupokkal isszuk a kávét, jusson eszünkbe, hogy a plusz összetevőkkel rengeteg cukrot viszünk be a szervezetünkbe, amely több szempontból is káros lehet.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.