RETRO RÁDIÓ

Bebizonyították, ezért jó szódabikarbónával mosni az almát

Bebizonyították, ezért jó szódabikarbónával mosni az almát
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 11. 04. 15:00

Egy kutatás szerint a legjobb, ha szódabikarbóna és víz keverékével mosod meg az alma héját fogyasztás elõtt. De vajon miért jó ez? Eláruljuk!

Egy új kutatás szerint a szódabikarbóna a növényvédőszer-maradványok csaknem 96 százalékát eltávolítja a gyümölcsök és a zöldségek héjáról. Ha vízzel összekevered, és ezzel dörzsölöd át a gyümölcsöket és a zöldségeket, két általánosan alkalmazott növényvédő szer maradványait 15 perc alatt csaknem teljesen eltüntetheted az ételeidről. Mindez a szódabikarbóna erősen lúgos kémhatásának köszönhető.

A kutatók biogazdálkodásban termesztett almák héjára vittek fel két általánosan alkalmazott növényvédő szert, tiabendazolt, és foszmetet. A vegyszereket egy teljes napig hagyták a gyümölcsökön. Ezután a gyümölcsök egy részét csapvízzel, más részüket valamilyen fertőtlenítő szerrel, a harmadik részüket pedig szódabikarbóna egy százalékos oldatával mosták meg.

A vegyészeti elemzés szerint a szódabikarbóna a növényvédő szer 96 százalékát eltávolította – 12 perc dörzsölés után a tiabendazol 80 százaléka már nem volt a gyümölcsön, a foszmet 96 százalékának eltávolítása viszont 15 percet vett igénybe. A szódabikarbóna lúgos kémhatásának köszönhetően a veszélyes vegyületek kisebb, ártalmatlan molekulákká bomlanak le. A fertőtlenítőszer és a csapvizes mosás ezzel szemben hatástalan volt.

A gyümölcsök meghámozásával a héj alá beszivárgott növényvédő szereket is eltávolíthatjuk, ám a héj eltávolítása a gyümölcs tápértékét is csökkenti.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.