tóth gabi
Egy ausztrál kutatócsoport a napokban publikálta eredményeit, melyek reményre adnak okot. Több millió mogyoróallergiás életét könnyítheti meg az úttörõ gyógymód.
A mogyoróallergia a földimogyoróban található fehérjére adott túlzott immunválasz a szervezet részéről, ami jelentkezhet enyhébb allergiás reakcióként (kiütések, bizsergés a szájban és az ajkakon, hányinger vagy hányás), de durva, akár életveszélyes tüneteket is okozhat, ezek azonnali beavatkozást igényelnek.
Mivel az allergiás rohamot kiváltó fehérje számos élelmiszerben megtalálható, ezért allergia esetén szigorú diétát kell betartani, főleg amiatt, hogy az élelmiszeriparban az egyik leggyakrabban használt alapanyag a földimogyoró-olaj.
Ausztrál kutatók a napokban megdöbbentő eredményeket publikáltak arról, hogyan lehet tartósan kigyógyítani a gyerekeket a mogyoróallergiából.
A kísérlet során immunoterápiás kezelést alkalmaztak, vagyis a részt vevő gyerekek mogyorófehérjés probiotikumot kaptak minden nap, 18 hónapon át.
A kezelés végére a gyerekek 70%-a képes volt allergiás reakció nélkül mogyorót, vagy azt tartalmazó élelmiszert fogyasztani, és allergia a kísérleteket követő négy évben sem jelentkezett újra.
Mimi Tang immunológus professzor, a murdoch-i Children’s Research Istitute munkatársa úttörő módszert vezetett be az allergiagyógyításban azzal, hogy probiotikum és a mogyorófehérje kombinációját alkalmazta. Az allergén elkerülése helyett ugyanis a kezelés hozzászoktatja a szervezetet a mogyoróhoz, és így hosszú időre ellenállóvá teszi.
A kísérletek első fázisa 2013-ban ért véget, és reményre ad okot, hogy a részt vevő gyerekek a mai napig probléma nélkül fogyaszthatnak mogyorót. A módszer a későbbiekben tömegeken segíthet majd.
Addig is, ha a családban valaki mogyoróallergiában szenved, élelmiszer vásárlásnál figyeljük a címkét, tartalmaz-e mogyorót a termék, illetve kerüljük a diót és a dióféléket. Amit semmiképpen nem ehetünk: mogyorót, vagy diófélét tartalmazó olajok, kókuszos és mandulás sütemények vagy kekszek, gabonapelyhek, előre gyártott mártások vagy szószok, vegetáriánus késztermékek és cukrásztermékek.