5 éve

Végre kiderült a tökéletes bikinivonal titka

Ha magadnak formázod az ívet, ez a módszer biztos, hogy hasznos lesz. Ráadásul megszabadulhatsz egy csomó problémától is.

Eljött a strandszezon, így nagyon fontos, hogy a bikinivonalad rendben legyen. Minél gyakrabban borotválod azonban, annál valószínűbb, hogy szembesülsz a benőtt szőrszálakkal, ami nem csak borzasztóan csúnya, de be is gyulladhat, fájhat is, és napokra elfelejtheted a fürdőzést. Azonban nem kell lemondanod a borotválásról, megoldható és megelőzhető a probléma.

Mi okozza a benövést?

Benövésről akkor beszélünk, amikor a szőrszál oldalirányba kezd nőni, és visszahajlik a bőr alá. Az egészségre csak akkor káros a jelenség, ha a bőr elfertőződik. Annál inkább bosszantó a dolog: az apró, piros foltok, a szinte elviselhetetlen viszketés, és a fájdalom lehetetlenné teszi, hogy kimenj a strandra, pedig az volt a célod a szőrtelenítéssel. Borotválás után éles lesz a szőrszál vége, így növekedés közben nem mindig tudja elhagyni a bőr felszínét. Szőrtípusfüggő a dolog: a leginkább veszélyeztetettek durva, vastag és göndör szőrzettel megáldott emberek. Fontos tudni, hogy nem csak a bikinivonalon jelenhet meg, ugyanígy előfordulhat hónaljban, a lábakon, és még a férfiak nyakán, arcán is.

Kezelés

Ha már megtörtént  baj, az egyik módszer, hogy bőrradírozó szappannal eltávolítod az elhalt hámsejteket, a bőr legfelső, vékony rétegéről, és így felszabadulnak a szőrszálak. Ha ez nem válik be, alkoholtartalmú arctisztító tonikkal átitatott vattapamaccsal kezeld le a felületet. Azonban a szőrtelenítés után várj egy-két napot vele, mert ekkor még túl érzékeny a kezeléshez a bőr. Makacs probléma esetén borogatással is kiszabadíthatod a szőrszálakat a bőr alól. Itass át jó meleg vízzel egy törlőkendőt, és nyomd a pöttyös területre három percre. Így felpuhulnak a szőrök, és feljönnek a bőr felszínére. Ekkor steril csipesszel vagy tűvel óvatosan ki tudod húzni a szőrszálak végét a bőr alól. Fontos, hogy ne tépd ki a szőrszálat; épp elég irritáció érte már ott a területet. Ha nem akar kijönni a szőr vége, ne erőltesd, inkább áztasd át újra a törlőkendőt, ezúttal melegebb vízzel, és borogasd újra. A végén mosd meg a területet hidratáló szappannal és meleg vízzel.

Megelőzés

A következő borotválásnál próbáld ki, hogy a szőrszálak eltávolítása után nedves ruhával átmosod a bikinivonalad meleg vízzel és bőrkímélő szappannal. Körkörösen mozgasd a törlőkendőt, hogy a mozdulattal felpuhítsd a hegyes szőrvégeket. Használj borotválkozás utáni krémet, és mindig a szőr növekedési irányában borotválj. Arra is figyelj, hogy ne nyomd nagyon oda a borotvát a bőrödhöz.

Ha állandó problémát jelentenek a benőtt szőrszálak, egy időre hagyj fel a penge használatával; válts elektromos borotvára, vagy állj át a gyantázásra. Végső megoldás lehet a lézeres szőreltávolítás, vagy az elektrolízis. Bár mindkettő sok pénzzel és macerával jár, hosszú távon biztosan megoldja a benőtt szőrszálak problémáját, és gond nélkül hódíthatsz a strandon.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!