Létrehozva: 2017.06.26.

Borzalom, ami a kókuszzsírról kiderült

Azt hitted, a kókuszzsír a lehetõ legegészségesebb zsiradék? Úgy tûnik, ez tévedés. Sõt, szakorvosok azt állítják, hogy ugyanolyan egészségtelen, mint az állati zsírok. De vajon miért?

Az amerikai kutatók szerint a kókuszzsír tele van telített zsírsavakkal, majdnem hatszor annyi van benne, mint például az olívaolajban. A jelentés szerint a kókuszzsír 82 százaléka telített zsírsavakból áll, míg a sertészsírnak csak 39 százaléka, a marhafaggyúnak 50 százaléka, a vajnak pedig 63 százaléka telített zsír.

Az American Heart Association már az 1950-es évek óta a telített zsírok mennyiségének csökkentését javasolja az étrendben, mivel ezek a zsírsavak segíthetik a “rossz” LDL koleszterinszintjének emelkedését. Ez pedig azért káros, mert elősegítheti a plakkok, vagyis lerakódások kialakulását az erekben, az érelmeszesedés pedig szív- és érrendszeri betegségek, illetve stroke kialakulásához vezethet. A “jó” HDL koleszterin ezzel szemben segíti a felesleges koleszterin visszajutását a májba, és végső soron annak kiürülését.

A kutatók inkább a növényi olajokban, valamint a halban, a diófélékben és az avokádóban megtalálható telítetlen zsírsavak fogyasztását ajánlják. Egy átlagos testsúlyú férfinak naponta legfeljebb 30 gramm, egy átlagos nőnek legfeljebb 20 gramm telített zsírsavat lenne szabad naponta fogyasztani.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek