tóth gabi
A spárga nem csupán az ínyencek kedvence, a legkifinomultabb receptek fõszereplõje. Gyógyítja, szépíti, erõsíti a tested, fokozza a szellemi és nemi teljesítõképességedet.
Most van a spárga szezonja. Április végétől június közepéig tart, le ne késd!
Nem csupán az ínyencek kedvence, de gyógyító csodanövény is!
Már az ókortól ismert jótékony hatása. Tápanyagtartalma rendkívül magas, ezzel szemben 100 grammban csak 17 kalória van. A spárga a legkalóriaszegényebb zöldségek közé tartozik. Vezet a fogyókúrára ajánlott alapanyagok között.
A-, B-, C-, E-, K-vitaminokban, folsavban gazdag. Kalcium, kálium, mangán, foszfor, króm, nátrium, béta karotin, niacin, magnézium, vas, cink nagy mennyiségben található benne. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott, mert fogyasztásával biztosítható a napi fehérje- és rostszükséglet. Rostja könnyen emészthető.
A népi gyógyászatban is kedvelt csodaszer volt, fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használták.
Finom ínyencségeket készíthetsz belőle.
Ez is finom:
Ám ha gyógyhatására vágysz, a legjobb nyersen fogyasztanod.
Elrágcsálhatod a szendvics mellé a többi friss zöldséggel.
Készíthetsz belőle nyers zöldséglét: Gyümölcscentrifugával nyerd ki 5-6 spárgának a levét. Hígítsd 2 dl vízzel.
Keverhetsz hozzá sárgarépa-, uborka-, zeller- vagy almalevet is, amelyet szintén frissen facsartál.