Létrehozva: 2017.04.04.

Akadálymentesített egészségügyi ellátás, az autizmussal élők különleges igényeinek szolgálatában

Az Út a Mosolyért Alapítvány európai szinten is egyedülálló vizsgálóközpont létrehozására szervez gyûjtést a Heim Pál Gyermekkórház számára. A speciális létesítmény megkönnyítené az autizmussal élõ gyermekek vizsgálati körülményeit.

Az Út a Mosolyért Alapítvány ismét egy nemes célt tűzött ki maga elé. A jótékonysági szervezet mindig egy adott probléma hosszútávú megoldásának megsegítését hivatott biztosítani. Az alapítvány 2017. április 2-án, az autizmus világnapján hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán, hogy a következő nagy lépést, a fenti betegséggel együtt élő gyermekek általános orvosi ellátási körülményeik könnyebbé tétele felé kívánja tenni.

Az autizmus spektrumzavar az agy fejlődésének biológiailag meghatározott zavara, mely több területen, így a szociális és kommunikációs funkciókban, továbbá a rugalmas gondolkodásban és viselkedésben okoz az átlagostól minőségileg eltérő fejlődést. A rendellenességet genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

A betegségben szenvedőkre általában jellemző, hogy nehezen ismerik fel mások érzéseit, problémáit, nem, vagy nehezen követik az íratlan társadalmi szabályokat, beszédproblémákkal küzdenek, nem kedvelik a változásokat, azoknak ellenállnak, nehezen boldogulnak ismeretlen helyen vagy helyzetben. A fenti felsorolás csak néhány tünetet említ a sok közül, amelyek megnehezítik a betegek és családjaik életét.

A betegséget legtöbben az „Esőember” című filmből ismerik, ezért gyakran az autizmus szót egy átlagot magasan felülmúló intelligenciával párosítják, mely nem feltétlenül velejárója a spektrumzavarnak.

Ahogy az átlagos, úgy az autista gyermekeknek is gyakran orvoshoz kell fordulniuk. Az egészséges gyermekekkel ellentétben számukra egy egészen egyszerű fogorvosi vizsgálat is nagyon nehezen kivitelezhető és megterhelő, hiszen kiszakadnak a jól ismert és biztonságot nyújtó mindennapi rutinból. A megszokottól eltérő élethelyzet fenyegető és idegen lehet, így zaklatottá válhatnak, hevesebben reagálhatnak, mint egészséges társaik. A kiugró stressz faktor kezelhetőségét könnyebbé téve, speciális tulajdonságokkal bíró környezet kialakítása szükséges számukra.

Ilyen ellátásra szakosodott intézmény jelenleg még nincs Közép-Európában, ezért az alapítvány céljául tűzte ki, hogy egy magyarországi szinten is egyedülálló, professzionális vizsgálóközpontot, illetve váróhelyiséget alakít ki, amely megkönnyítené a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegére érkező autista gyermekek vizsgálati körülményeit. A létesítmény a következő speciális tulajdonságokkal bír majd /maradéktalanul megfelelve az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó szabályoknak/:

 • autizmus szempontú akadálymentes környezet

 • az ellátó egészségügyi intézményen belül elkülönített részleg, ahol a gyermek és a szülő, pihenésre alkalmas, ingerszegény környezetben várakozhat

 • ellátás-szervezés autista gyerekek számára intézményen belül és/vagy más intézményben, megfelelő, de lehetőleg nappali és/vagy egynapos ellátásban

 • a beavatkozás jellegétől függően lehetőleg ágy melletti ellátás

 • vizuális kommunikációt segítő eszközök

 • „búvóhely” és kucorgó, pl. függőfotel, játék-házikó, babzsák

 • a gyermekek számára rajzoláshoz (különféle technikához) eszközök, könyvek, hangzó-anyagok (zene, hangos könyv), játékok (konstrukciós és forgó játék is), anyagok és eszközök, amelyek az inger-kereső autisták szükségleteit is figyelembe veszik

 • közösségi tér gyerekeknek és szülőknek

  A gyűjtés összefogásának céljából az alapítvány 2017. május 4-én, egy egyedülálló koncertet szervez az Erzsébet térre, amely egy különleges zenei élménnyel várja a látogatókat. Többek között fellép majd a 100 Tagú Cigányzenekar és számos meglepetés-előadó is.

  A szervezők remélik, hogy minél többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. A helyszínen felállított gyűjtőpontokon pedig bárki támogathatja a nemes célt.

  Addig is, az Út a Mosolyért Alapítvány kezdeményezését támogató felajánlásokat a következő bankszámlaszámra tudják eljuttatni: 10918001-00000087-36910019.

  További részleteket a www.utamosolyert.hu weboldalon, illetve az alapítvány közösségi oldalán talál a későbbiekben.

   

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Szoboszlai gyönyörű gólt lőtt, tovább menetel a Liverpool

  origo.hu

  Gyanús jelek, Marics Peti miatt szakíthatott Stana Alexandra és Meggyes Dávid - videó

  borsonline.hu

  Ha a te mobilodon is ezt csinálja, téged is megfigyelnek!

  hirtv.hu

  Orbán Viktor hanuka ünnepén: Magyarország a béke szigete, ahol minden zsidó honfitársunk biztonságban élhet

  ripost.hu

  Mazsinak üzent Baukó Éva az ingatlanozás árnyoldaláról: "Csak a melleimet bámulja és kávézni hív"

  hirtv.hu

  Kiosztotta Klopp az angol riportert + videó

  origo.hu

  Holtan találtak egy férfi az állatkertben, egy vadállat szájában találták meg a cipőjét

  ripost.hu

  Íme, a Kos éves horoszkópja: ez vár rád 2024-ben

  life.hu

  Ismerd fel, és védekezz a stressz okozta feszültség ellen!(x)

  ripost.hu

  Soha többé nem lesz csomós a rántás, ha így készíted

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
  Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
  -

  További cikkek

  MEDICINA

  Döbbenetes, mi történik veled, ha egy napig nem veszed kezedbe a mobiltelefonod

  MEDICINA

  Köhögéscsillapítás hurutos, vírusos köhögésre? Ezt a két dolgot ajánlja a magyar orvos

  MEDICINA

  Hihetetlen, mi derült ki a kocsonyáról, máris érdemes megfőzni

  MEDICINA

  Alma, gyömbér, citrom: indítsd velük a napot, eszméletlen lesz a hatás

  MEDICINA

  Vény nélkül kapható influenzagyógyszerekkel kezelte magát: élet-halál közé került a fiú

  MEDICINA

  Ezzel a népszerű itallal csökkenthető a demencia kockázata

  MEDICINA

  Nem mindegy, meddig és hogyan köhögünk!

  MEDICINA

  A te szervezeted is kikészül teliholdkor? Ez az oka