tóth gabi
Bolti margarint vagy pasztõrözött tejbõl készült vajat eszel? Akkor nem is tudod, milyen az igazi, organikus tejszínbõl, otthon készült, valódi vaj! Próbáld ki!
A boltban kapható vaj adalékanyagokkal van tele, és ellenőrizhetetlen, pasztörizált tejből készült. A friss, organikus tejszín vitaminjai, ásványi anyagai hiányoznak belőle. Inkább készítsd el otthon a vajat, így fogod tudni pontosan, mi van benne, és hogyan készült.
1. Tedd konyhai robotba a tejszínt, és keverd 10 percig. Először kemény tejszínhabot kapsz, majd egy idő után a krém elzsírosodik, és két alkotórészre válik szét: híg folyadékra, azaz íróra és vajra.
2. Válaszd el a vajat az írótól, azaz öntsd le róla a folyadékot.
3. Tedd szűrőbe, és öblítsd le hideg vízzel. Közben fordíts meg egy kanállal, hogy mindenütt érje a víz. Folytasd ezt, míg tiszta nem lesz a vaj. A sózatlan vaj el is készült ezzel. Ha sózni szeretnéd, ekkor szórd bele a negyed teáskanálnyi sót, és keverd össze.
4. A szűrőkanálba tett vajat nyomkodd le fakanállal, kipréselve belőle a maradék írót.
5. Köcsögben vagy tartóban tedd a hűtőbe. Mivel organikus, hónapokig megtartja frissességét.
1. Egy nagy befőttesüvegbe önts egyharmadáig organikus tejszínt.
2. Zárd le jól a tetejét, és rázd vehemensen, nagy mozdulatokkal három percig. (Gyakorlottak már egy perc alatt elkészülnek!).
3. A tejszín ugyanazokat a stádiumokat fogja bejárni, mintha géppel csinálnád. Először tejszínhab lesz, utána szétválik vajra és íróra.
4. Öntsd le róla az írót, és öblítsd le hideg vízzel. A hideg vízzel is rázd jól össze egy párszor. Ha sózni szeretnéd, most szórd bele az üvegbe a pici sót, és rázd vele össze.
5. Szűrd le, majd tedd tartóba az elkészült vajat. Ha levet ereszt, azt is öntsd le alóla. Hűtőben tárold.
Nyers, organikus tejből készül, ami gazdag ásványi anyagokban, A- és D-vitaminban.
Az A-vitamin felelős a szem egészségéért, nélkülözhetetlen a szövetek, a fog, a bőr számára. Véd a rák ellen, és a kialakult tumorral is felveszi a harcot. Az A-vitaminra szükség van a pajzsmirigy és a mellékvesék egészséges működtetéséhez. Ezek állapotától függ a szív- és érrendszer működése.
A vajban lévő lecitin segíti a felszívódást, emellett a koleszterin és más, a zsírt alkotó részek anyagcseréjét.
A vajban nagy mennyiségben található antioxidánsok védik a szervezetet a szabadgyökök pusztításától az ütőerekben.