RETRO RÁDIÓ

Ilyen finomat még nem ettél: Készíts vajat egyszerűen otthon

Ilyen finomat még nem ettél: Készíts vajat egyszerűen otthon
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 02. 16. 19:45

Bolti margarint vagy pasztõrözött tejbõl készült vajat eszel? Akkor nem is tudod, milyen az igazi, organikus tejszínbõl, otthon készült, valódi vaj! Próbáld ki!

A boltban kapható vaj adalékanyagokkal van tele, és ellenőrizhetetlen, pasztörizált tejből készült. A friss, organikus tejszín vitaminjai, ásványi anyagai hiányoznak belőle. Inkább készítsd el otthon a vajat, így fogod tudni pontosan, mi van benne, és hogyan készült.

HOZZÁVALÓK

  • 2 csésze organikus tejszín
  • tengeri só ízlés szerint, ha sósan szereted
  •  

    ELKÉSZÍTÉS KONYHAI ROBOTGÉPBEN

    1. Tedd konyhai robotba a tejszínt, és keverd 10 percig. Először kemény tejszínhabot kapsz, majd egy idő után a krém elzsírosodik, és két alkotórészre válik szét: híg folyadékra, azaz íróra és vajra.

    2. Válaszd el a vajat az írótól, azaz öntsd le róla a folyadékot.

    3. Tedd szűrőbe, és öblítsd le hideg vízzel. Közben fordíts meg egy kanállal, hogy mindenütt érje a víz. Folytasd ezt, míg tiszta nem lesz a vaj. A sózatlan vaj el is készült ezzel. Ha sózni szeretnéd, ekkor szórd bele a negyed teáskanálnyi sót, és keverd össze.

    4. A szűrőkanálba tett vajat nyomkodd le fakanállal, kipréselve belőle a maradék írót.

    5. Köcsögben vagy tartóban tedd a hűtőbe. Mivel organikus, hónapokig megtartja frissességét.

    ELKÉSZÍTÉS BEFÕTTESÜVEGBEN

    1. Egy nagy befőttesüvegbe önts egyharmadáig organikus tejszínt.

    2. Zárd le jól a tetejét, és rázd vehemensen, nagy mozdulatokkal három percig. (Gyakorlottak már egy perc alatt elkészülnek!).

    3. A tejszín ugyanazokat a stádiumokat fogja bejárni, mintha géppel csinálnád. Először tejszínhab lesz, utána szétválik vajra és íróra.

    4. Öntsd le róla az írót, és öblítsd le hideg vízzel. A hideg vízzel is rázd jól össze egy párszor. Ha sózni szeretnéd, most szórd bele az üvegbe a pici sót, és rázd vele össze.

    5. Szűrd le, majd tedd tartóba az elkészült vajat. Ha levet ereszt, azt is öntsd le alóla. Hűtőben tárold.

     MIÉRT EGÉSZSÉGES A VALÓDI VAJ?

    Nyers, organikus tejből készül, ami gazdag ásványi anyagokban, A- és D-vitaminban.

    Az A-vitamin felelős a szem egészségéért, nélkülözhetetlen a szövetek, a fog, a bőr számára. Véd a rák ellen, és a kialakult tumorral is felveszi a harcot. Az A-vitaminra szükség van a pajzsmirigy és a mellékvesék egészséges működtetéséhez. Ezek állapotától függ a szív- és érrendszer működése.

    A vajban lévő lecitin segíti a felszívódást, emellett a koleszterin és más, a zsírt alkotó részek anyagcseréjét.

    A vajban nagy mennyiségben található antioxidánsok védik a szervezetet a szabadgyökök pusztításától az ütőerekben.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.