tóth gabi
Te is azt gondolod, hogy minden gyümölcs egészséges és bármennyit fogyaszthatsz belõlük? Ne tedd! 5 meglepõ tényt mutatunk, amire érdemes odafigyelned.
1. A gyümölcsök közül a legjobbak azok, amik a legtöbb polifenolt tartalmazzák és azok, amelyeknek alacsonyabb a glikémiás indexe.
A biztos győztesek a bogyósok, amelyeknek magas a polifenol értéke és alacsony a glikémiás indexe. A sötét színű gyümölcsök, mint az áfonya, a vörös szőlő gazdagabbak antioxidánsokban és kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a világos gyümölcsök.
Néhány fogyókúra korlátlan mennyiségben ajánlja a gyümölcsöket és zöldségeket.
Nagy mennyiségben ehetsz ugyan nem-keményítőtartalmú zöldségeket, de a gyümölcsökre figyelned kell. Mivel a gyümölcs íze édes és finom, könnyű túlzásba vinni és számolatlanul juthat a glükóz és a kalória a véráramba, ami súlygyarapodáshoz vezethet.
Bogyós gyümölcsöknél fél csészényit egyél egyszerre, banánból, almából egy-egy darabot. Egy nagy alma 120 kalória, egy kicsi csak 53 kalóriát tartalmaz. A nagy narancs és a kis alma energiatartalma viszont ugyanannyi.
Egy darab gyümölcs még mindig jobb, mint egy cukorka, de így is van lehetőség arra, hogy vércukorszinted hirtelen megemelkedjen.
Egyél hozzá fehérjét - mondjuk egy darab sajtot vagy diót és ez kiküszöböli a problémát. A gyümölcs növeli az inzulinszintet, a fehérje növeli a glukagon hormont. A két hormon együttesen stabilizálja a vércukorszintet.
A héj tartalmazza a legtöbb vitamint és antioxidánst a gyümölcsben. Az almahéj például rostokat, A- és C vitamint tartalmaz. Kutatók azt is megállapították, hogy a gyümölcshéj csökkenti az elhízás és a rák kialakulásának kockázatát.
Ne tedd! A gyümölcsléből pont a gyümölcs rostos része hiányzik. És pont a rostok lassítják a glükóz véráramba kerülését. Sokkal jobban teszed, ha egy darab gyümölcsöt eszel vagy alkalmanként egy turmixot iszol, amiben éppúgy megtalálhatók a fontos élelmi rostok.