Létrehozva: 2016.09.20.

Nehezen viseled az őszt? Így élheted túl!

A hirtelen idõjárás-változás nagyon megterhelheti szervezetünket. De van megoldás!

Fájdalmaid vannak, levert vagy, és semmihez sincs kedved igazán? Itt van az ősz, itt van újra...

Nem csoda, ha a közérzeted és a teljesítményed is romokban! Amikor hirtelen beköszönt a hideg, gyengeségérzés, szédülés és fejfájás lehet úrrá rajtuk... Ennek az az oka, hogy a test próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Vannak, akiknek ez könnyebben megy és vannak, akik nehezebben viselik. A %Ripost% utánajárt, hogy mik a leggyakoribb tünetek, és mit tehetsz ellenük!

Fáradtság, rosszkedv

Akár hetekig is eltarthat, amíg testünk alkalmazkodik a hideg időhöz. Jellemző, hogy ilyenkor levertek vagyunk, és úgy érezzük, bármelyik percben képesek lennénk elaludni. A fáradtságtól persze könnyen nyűgösek és ingerlékenyek leszünk...

Fáradékonyság esetén megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha esténként nem eszünk sokat, és lefekvés előtt legalább három órával már csak a pihenésre koncentrálunk. Segíthet a B1-, D-, E vitamin, a kalcium, jód és magnézium, és napközben egy kis kávé is.

Alvászavar

Minden emberre máshogy hat az időjárásváltozás. Van, aki át bírná aludni az egész napot, és van, aki egész éjjel csak forgolódik, sehogy se jön a szemére az álom...

Altatók helyett először érdemes kíméletesebb megoldást keresni. Ihatsz például gyógyteát, de segíthet egy nyugtató, meleg lábfürdő is. Ilyenkor nagyobb figyelmet kell fordítani a táplálkozásra is: a húsok, fehérjében gazdag táplálékok – például a sajt vagy a tojás – kedvezően hatnak szervezetünkre.

Fejfájás

Természetes, ha az ősz kezdetén szinte csak kóválygunk a világban. A levertségérzetet azonban fájdalmak is kísérhetik... Sok hidegfrontra érzékeny ember panaszkodik, hogy az erős széltől fáj a feje. A feszítő fejfájást megszüntetheti egy séta a friss levegőn – de ha süvít a szél, kizárólag csak sapkában!

A nyugtató levendulaolaj csodákra képes! Néhány csepp illóolaj, vagy egy finom levendulás tea, és a fejfájásunknak annyi, ráadásul jobban is alszunk!

Ízületi fájdalmak

Õsszel gyakran felerősödnek a reumás panaszok, aminek oka a légnyomásváltozás: a lappangó gyulladást fellobbanthatja a hirtelen lehűlés. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást okoz. Az ilyenkor jelentkező tüneteket gyógytornával és masszázzsal lehet enyhíteni.

Jól bevált és javasolt mozgások: úszás, jógagyakorlatok, gerinctorna. Ha a szabadba megyünk, ügyeljünk, hogy az időjárásnak megfelelő legyen a ruhánk!

Ingadozó vérnyomás

Ha megérkezik a hideg, a vérerek összeszűkülnek. Ez magasabb vérnyomást eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vért tovább juttassa. A magas vérnyomáson is segíthet a rendszeres mozgás, és kedvelt gyógynövényünk, a fokhagyma. Nyersen a leghatásosabb!

A vérnyomásproblémákkal küzdőknek érdemes rendszeresen a zöld teát inniuk. Már napi egy csésze segíthet a magas vérnyomás elkerülésében. A zöld színű zöldségekben – fejes saláta, brokkoli, spenót stb. –  lévő B-vitamin is jó hatással van a vérnyomásra.

Akkor viszont, ha a panaszok nem enyhülnek, mindenképp menj orvoshoz, hisz ezek a tünetek akár komoly betegség jelei is lehetnek!

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmasan hangolt a Bayern München a BL-elődöntőre

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

magyarnemzet.hu

Nézze meg a magyar válogatott feljutást érő győztes gólját!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot