6 éve

Ez a két élelmiszer kulcsfontosságú lesz idős korban

Amerikai kutatók szerint a minõségi étcsokoládé és a vörösbor rendszeres fogyasztása segíthet megelõzni az Alzheimer-kórt, illetve a betegségben szenvedõknél lassíthatja a tünetek kifejlõdését. Mindez a rezveratrol nevû vegyületnek köszönhetõ.

A rezveratrol nevű antioxidáns, amelyből különösen sok található a vörös szőlőben, a vörösborban és a minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládéban, arra is képes lehet, hogy megakadályozza az immunrendszert romboló ártalmas vegyületek molekuláinak bejutását az agyba. Az Alzheimer-kór az agyat károsító gyulladást kelt. A kutatók elmélete szerint az agykárosodást az abnormális fehérjék felszabadulása okozza, amelyek elpusztítják és károsítják az idegsejteket.

Az új vizsgálat szerint a gyulladáskeltő immunvegyületek molekulái az úgynevezett vér-agy gáton jutnak át az agyba, akkor ha ez a gát nem működik megfelelően. A rezveratrol viszont épp azáltal hat, hogy erősíti a vér-agy gátat, és csökkenti azoknak a fehérjéknek a szintjét a vérben, amelyek gyengítik azt. Így az ártalmas molekulák nem tudnak átjutni az agyba.

A gyulladás enyhülése pedig lassítja a betegek szellemi hanyatlását. A kutatási eredmények azért is fontosak, mert kiderült, hogy a rezveratrol mérhető módon védi az agyat, és hogy az Alzheimer-kórral szembeni immunválasz részben az agyon kívülről jön.

A kutatók Alzheimer-kóros betegektől vett agy- és gerincfolyadék specifikus sejtjeit vizsgálták. 19 beteg egy évig placeból kapott, másik 19 pedig rezveratrol készítményt – annyi rezveratrolt, amennyi 1000 üveg vörösborban lenne megtalálható. A rezveratrollal kezelt pácienseknél 50 százalékkal csökkent a vér-agy gát lebontásában részt vevő fehérjék szintje. A kutatás eredménye alátámasztja azt a feltevést, hogy a rezveratrol képes csökkenteni az agy gyulladásból következő megduzzadását. A csokoládé és a vörösbor esetében azonban nem érdemes megfeledkezni a mértékletes fogyasztásról.

Forrás: Daily Mail

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!