6 éve

Ne húzd ki az orrszőröd: belehalhatsz!

Az aktuális trendek szerint elvárt, hogy testünket ne fedje semmilyen szõrzet. Néhány terület esetében higiéniásan is indokolt a csupaszítás. Az orr nem ilyen!

A légzésünket csak akkor nem az orrunkon bonyolítjuk, ha az be van dugulva. Ennek több biológiai magyarázata is van. Egyrészt ha a szánk lenne a fő légnyílásunk, akkor nőne a félrenyelés valószínűsége, másrészt pedig az orr lényegesen jobban megszűri a tüdőnkbe érkező levegőt.

Az orrban található szőrzet egyfajta szitaként működik. A levegőben található túl nagy részecskéket – porszemeket – nem engedi tovább a légutakba.  Ezzel pedig igencsak hatékonyan óvja légzőszerveink egészségét.

Továbbá az orrban található nyálkártya váladéka – hétköznapi nevén takony – kiszűri a levegőben található baktériumokat. Erre szükség is van, hisz fertőzéseket az ember leginkább levegő útján kap el. Az orrban tehát valóságos kártevő telepek élnek.

Ezért ne húzd ki az orrszőröd!

Ugyanis ha eltávolítod a szőrszálat, annak tövében szabad utat nyitsz a baktériumoknak. Azok így sokkal könnyebben bekerülnek a véráramodba és mielőtt még az immunrendszer reagálhatna, akár meg is kezdik romboló hatásukat a szervezetben. Leggyorsabban az agy viszonylag puha állományát támadják meg, például agyhártyagyulladást vagy tályogot okozva.

Nem vicc!

Szakorvosok egyhangúan figyelmeztetnek a veszélyre. Az orrszőr eltávolítása tényleg halálos lehet! Ha esztétikai problémáid okoz számodra e kényes nyílásból kikandikáló szőrzet, akkor életed kockáztatása helyett jobban teszed, ha csak a kilógó szálak hegyét vágod le. A teljes kihúzást jobb, ha elfelejted!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!