kulcsár edina
Fogadjunk, hogy annak idején te is lopkodtál belõle, amikor csak lehetett! Pedig ez tényleg nem a legjobb ötlet...
A legújabb kutatások szerint bármelyik lisztfajtával előfordulhat, hogy coli baktériumtörzset találnak benne: akár a fehér lisztben, akár a teljes kiőrlésű lisztben, sőt a maximálisan egészségesnek tartott reform lisztekben is.
Ezek a láthatatlan mikroorganizmusok száraz környezetben - például a lisztben - inaktív állapotban vannak jelen. Élettevékenységeik viszont nedves közegben robbanásszerűen visszatérnek.
A gyúrás vagy kelesztés alatt lévő tészta épp ilyen közeg. Sőt, bátran állíthatjuk, hogy a legjobb táptalaj a baktériumok gyors szaporodásra!
A készre sült tésztával szerencsére egész más a helyzet, hiszen a forró sütőben elpusztulnak azok a baktériumok, amelyek hasmenést, hasi görcsöket, súlyosabb esetben még veseelégtelenséget is okozhatnak.
A nem zsír-alapú, hanem több nedvességet igénylő tésztáknál természetesen nagyobb a veszély.
TIPP: