tóth gabi
Sokan vannak, akik az utolsó magot is kipiszkálják a dinnyébõl, míg mások egyszerûen megeszik a gyümölcs húsával együtt. De vajon tényleg ehetõ a mag, nem okoz valamilyen egészségügyi problémát?
Sokan emésztőrendszeri problémáktól, illetve vakbélgyulladástól tartva hagyják a tányéron a görögdinnye magját. A valóságban azonban nagyon kevés esély van rá, hogy a mag lenyelve valóban vakbélgyulladást váltson ki. A vakbélgyulladásos esetek jó részénél egyébként lehetetlen fényt deríteni a pontos okra.
Ha lenyeled a dinnyemagot, semmilyen gondot nem okoz, egyszerűen csak áthalad az emésztőrendszeren. Legalábbis, ha nem rágod szét. Ha igen, azzal nemcsak, hogy nem ártasz, hanem kifejezetten jót is teszel a szervezetednek, ugyanis a dinnyemagban minden fontos, esszenciális aminosav benne van (ezek a fehérjéknek azok az "építőkövei", amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak kis mennyiségben képes előállítani), és cink, kalcium, vas, valamint B-vitaminok is bőven találhatók benne.