6 éve

Így teszed tönkre a fogaidat anélkül, hogy tudnál róla

Régóta tudjuk, hogy a kávé, a vörösbor, a bogyós gyümölcsök és a szójaszósz elszínezi a fogakat. Ám vannak olyan, kevésbé ismert fogrontók is, amelyekrõl talán nem is gondoltad volna, hogy elszínezõdést okoznak.

Limonádé

A citromsav és a cukor kombinációja tönkreteheti a mosolyodat: a cukor a fogszuvasodást támogatja, míg a limonádéban levő citromsav kikezdi a fogzománcot. Ha pedig a fogzománc nagyon elvékonyodik, áttetszik rajta a fog alsóbb rétege, a sárga színű dentin.

Sportitalok

A kék színű sportitalban sokkal kevesebb színező anyag van, mint a teában vagy a kávéban, mégis elszínezheti a fogaidat. A bűnös a színezék mellett a cukortartalom, amely segíti a baktériumok szaporodását, és rontja is a fogakat.

Fehér bor

A vörösbor ebből a szempontból sokkal rosszabb, de a fehér változat sem teljesen ártatlan, különösen, ha bizonyos ételekkel – például paradicsomszószos tésztával – kombinálod. A bor ugyanis megnyitja a pórusokat, így a fog szivacsként szívja magába az ételek színét.

Zöld turmixok

Akármennyi hasznos tápanyag is van bennük, a fogak fehérségének nem tesznek jót. Az általános szabály: ami a ruhádon nehezen kimosható foltot hagy, az a fogaidat is elszínezi. A zöld turmixok pedig telis-tele vannak ilyen gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ha el akarod kerülni az elszíneződést, egyszerű a megoldás: idd a turmixot vastag szívószállal.

Zöld tea

A fekete tea sárgára vagy szürkésre festi a fogakat, de még a könnyedebb, zöld teák is hagyhatnak rajta foltokat. A legjobb, ha fél-egy órával az ital elfogyasztása után fogat mosol. Előbb viszont ne dörzsöld meg a fogaidat, mert a savas italok feloldják a fogzománcot, te pedig ledörzsölheted a fogkefével!

Köhögés elleni szirupok

A színezett, ízesített, cukros szirupok jó tesznek a köhögésnek, de a fogaknak nagyon sokat ártanak. Amikor ilyesmit szedsz, különösen ügyelj a fogmosásra.

Az úszómedence vize

Ha rendszeresen úszol, aligha tudod elkerülni, hogy a medence vize időnként a szádba kerüljön. Ilyenkor pedig a víz tisztítására használt vegyszerek barna foltot hagyhatnak a fogaidon. Ám ez csak akkor befolyásolja komolyan a fogaid színét, ha heti hat óránál többet töltesz a vegyszerekkel tisztított vízben, vagyis naponta legalább egy órát úszol.

Traumás sérülések

Ha sport közben ütés éri a szádat és a fogaidat, ez a fogaid színén is meglátszhat. A trauma hatására ugyanis elhalhat az ideg a fogban, és ettől elszürkül a fog.

Egyes gyógyszerek

A hosszú ideig szedett gyógyszerek és az olyan komoly beavatkozások, mint például a kemoterápia és a besugárzás, megváltoztathatják a fog vérkeringését, ez pedig a fog színét is befolyásolja.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!