RETRO RÁDIÓ

Sokáig állt a kaja a hűtőben? Megmutatjuk, mit TILOS megenni

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 05. 30. 10:15

Vannak ételek, amelyeket semmiképp ne fogyassz el a határidõ lejárta után, ha nem akarsz megbetegedni. Megmutatjuk, mi az, amit feltétlenül dobj ki.

Frissen facsart levek

A nyers, frissen facsart leveket soha nem szabad a lejárat után meginni – nem állnak el sokáig, általában legfeljebb 2-3 napig tárolhatod őket. Ezután félő, hogy penész vagy baktériumok szaporodnak el bennük.

Bogyós gyümölcsök

A friss eper, áfonya vagy málna nagyon finom, de hamar elszaporodik benne a cyclospora nevű parazita, amely hasmenést, hányást, puffadást és hasonló kellemetlenségeket okozhat. Fogyasztás előtt mindig mosd meg alaposan a bogyós gyümölcsöket, és ha már kicsit meglágyultak, inkább ne fogyaszd el őket, különösen akkor ne, ha penészesek. Ha nagyobb mennyiséget veszel belőlük, inkább fagyaszd le őket.

Felvágottak

A pultban szeletelt felvágottak legfeljebb 3-5 napi tarthatóak el. Ne várd meg, amíg megbüdösödnek vagy nyálkásak lesznek, akkor már késő. A legkisebb állagromlásnál is elszaporodhat bennük a Listeria nevű baktérium, amely lázat, izomfájdalmat, hasmenést okozhat, és különösen nagy veszélyt jelent a várandós nőkre.

Lágy sajtok

A brie-ben és más lágy sajtokban is lehet Listeria és E.coli, különösen, ha nem pasztőrözött tejből készültek. Általános szabályként jobb, ha betartod, hogy az előre csomagolt sajtokat a lejárati dátum, a pultban szeletelteket pedig a vásárlástól számított 5-7 nap után ne edd meg.

Csírák

A csírák különösen necces ételek, mert bár tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal, a nedves, sötét környezet, ahol nőnek az E.coli baktérium és a szalmonella kórokozója számára is ideális. Az idősek, krónikus betegek, immunrendszeri problémákkal küzdők, a gyerekek vagy a várandós nők épp ezért inkább wgyáltalán ne egyenek belőlük. Ha pedig nem esel ezekbe a csoportokba, akkor is jobb, ha magadnak csíráztatsz.

Zöld leveles zöldségek

A zacskós, kész salátákkal ugyanúgy vigyázni kell, mint a frissen vásároltakkal. Bár a kész salátákat általában megmossák, a kutatások szerint mégis lehet rajtuk E.coli baktérium: fogyasztás előtt saját kezűleg is alaposan mosd meg őket, és ha a legkisebb mértékben is megváltoznak, vagy lejár a zacskóra írt dátum, inkább dobd ki őket.

Friss hús

A nyers hús gyakran szalmonellával, E.colival vagy egyéb baktériumokkal szennyezett – épp ezért vagy készítsd el frissen, vagy fagyaszd le, mielőtt ezek szaporodni kezdenének. De ha el is készíted, figyelj arra, hogy mindig alaposan átsüsd. A darált hús a legveszélyesebb, mivel az több kézen is átmegy, mielőtt eljutna hozzád.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.