kulcsár edina
Vannak ételek, amelyeket semmiképp ne fogyassz el a határidõ lejárta után, ha nem akarsz megbetegedni. Megmutatjuk, mi az, amit feltétlenül dobj ki.
A nyers, frissen facsart leveket soha nem szabad a lejárat után meginni – nem állnak el sokáig, általában legfeljebb 2-3 napig tárolhatod őket. Ezután félő, hogy penész vagy baktériumok szaporodnak el bennük.
A friss eper, áfonya vagy málna nagyon finom, de hamar elszaporodik benne a cyclospora nevű parazita, amely hasmenést, hányást, puffadást és hasonló kellemetlenségeket okozhat. Fogyasztás előtt mindig mosd meg alaposan a bogyós gyümölcsöket, és ha már kicsit meglágyultak, inkább ne fogyaszd el őket, különösen akkor ne, ha penészesek. Ha nagyobb mennyiséget veszel belőlük, inkább fagyaszd le őket.
A pultban szeletelt felvágottak legfeljebb 3-5 napi tarthatóak el. Ne várd meg, amíg megbüdösödnek vagy nyálkásak lesznek, akkor már késő. A legkisebb állagromlásnál is elszaporodhat bennük a Listeria nevű baktérium, amely lázat, izomfájdalmat, hasmenést okozhat, és különösen nagy veszélyt jelent a várandós nőkre.
A brie-ben és más lágy sajtokban is lehet Listeria és E.coli, különösen, ha nem pasztőrözött tejből készültek. Általános szabályként jobb, ha betartod, hogy az előre csomagolt sajtokat a lejárati dátum, a pultban szeletelteket pedig a vásárlástól számított 5-7 nap után ne edd meg.
A csírák különösen necces ételek, mert bár tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal, a nedves, sötét környezet, ahol nőnek az E.coli baktérium és a szalmonella kórokozója számára is ideális. Az idősek, krónikus betegek, immunrendszeri problémákkal küzdők, a gyerekek vagy a várandós nők épp ezért inkább wgyáltalán ne egyenek belőlük. Ha pedig nem esel ezekbe a csoportokba, akkor is jobb, ha magadnak csíráztatsz.
A zacskós, kész salátákkal ugyanúgy vigyázni kell, mint a frissen vásároltakkal. Bár a kész salátákat általában megmossák, a kutatások szerint mégis lehet rajtuk E.coli baktérium: fogyasztás előtt saját kezűleg is alaposan mosd meg őket, és ha a legkisebb mértékben is megváltoznak, vagy lejár a zacskóra írt dátum, inkább dobd ki őket.
A nyers hús gyakran szalmonellával, E.colival vagy egyéb baktériumokkal szennyezett – épp ezért vagy készítsd el frissen, vagy fagyaszd le, mielőtt ezek szaporodni kezdenének. De ha el is készíted, figyelj arra, hogy mindig alaposan átsüsd. A darált hús a legveszélyesebb, mivel az több kézen is átmegy, mielőtt eljutna hozzád.