RETRO RÁDIÓ

Mégsem baj, ha sós az étel! Megelőzheted a szívinfarktust!

Mégsem baj, ha sós az étel! Megelőzheted a szívinfarktust!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 05. 23. 20:00

Egy új, ám ellentmondásos kutatás szerint egyáltalán nem tesz jót a szívnek, ha túl kevés sót eszel. A végletekig visszafogott sófogyasztás ugyanis növelheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Régóta tudjuk, hogy a túlzott sófogyasztás árt a szívnek, és növeli az infarktus, valamint a stroke kockázatát. Ám az új tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy ennek az ellenkezője is igaz lehet, vagyis a túl kevés só fogyasztása sem egészséges – legjobb tehát az arany középút.

A Lancet című neves tudományos folyóiratban közzétett kutatás heves érzelmeket váltott ki a világ tudományos közvéleményében: voltak, akik azonnal egyet nem értésüket fejezték ki, mások pedig megkérdőjelezték a vizsgálati módszereket.

A kanadai Mcmaster University és a Hamilton Health Sciences kutatói 49 országban több mint 130 000 ember adatait vizsgálták, és azt igyekeztek kideríteni, hogy a sófogyasztás és a halálozás, a szívbetegség, valamint a stroke kapcsolata más-e a magas vérnyomással küzdőknél, mint a normál vérnyomásúaknál.

Az eredmények azt mutatták, hogy a túl alacsony sófogyasztás a szívroham, a stroke és a halálozás gyakoribb előfordulásával járt együtt, mint átlagos sóbevitel esetén.

A WHO egyik táplálkozástudományi szakértője, Prof. Francesco Cappuccio éles kritikával illette a kutatást, főleg azt, hogy a sóbevitelt a kutatók a reggeli vizelet elemzése alapján értékeltek. Más tudósok is a korábbi nézet mellett álltak ki: e szerint a sóbevitel csökkentése jó hatással van a szív és az érrendszer egészségére.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.