tóth gabi
Képzelj el egy szelet csokoládét, amint lágyan szétolvad a szádban. A mennyei íz boldogságérzetet okoz a szervezetedben. De melyiket válaszd, hogy valóban jót tegyél a testednek?
A keserűcsokoládé markáns és intenzív ízét a kakaó adja és ez hat jótékonyan a szervezetre. Serkenti az agyműködést, nyugtatja az idegeket és még karcsúbbá is tesz. Csakhogy ma már a 35-50 % csokoládékra is azt írják: keserű. Mindez pedig nem igazán hat úgy a szervezetre, mint az igazi fekete csokoládék, hisz a maradék szárazanyagtartalom bizony cukor.
Fogyassz legalább 70 % kakaótartalmú fekete csokoládét!
A tejcsokoládé 25 % kakaót tartalmaz, cukortartalma viszont 60 % fölött van. Egy tábla 100 gr-os tejcsokoládé tehát 60 gr cukrot tartalmaz.
A kakaótartalom a keserű csokoládékban 35 % és 99 % között mozog. Minél nagyobb a kakaótartalma a csokinak, érzésre annál szárazabb, színre pedig annál sötétebb. A félkeserű és enyhén keserű fajták 50% -a kakaó, a keserű vagy extrakeserű fajták legalább 60 % kakaót tartalmaznak. Ami a keserű csokiban nem vagy alig kimutatható, az a kakaóvaj és a tejpor.
A keserűcsokoládék különösen sok polifenolt és flavonoidot tartalmaznak, amik a testben a káros szabad gyököket ártalmatlanítják. Bármily meglepő: a csokoládé magas kakaótartalma a test számára több antioxidánst biztosít, mint a gyümölcsök vagy némely gyümölcslé. A kakaóban található catechin, ami a flavoniodokat tartalmazza, különösen a szívre és a vérkeringésre van jótékony hatással.
Számtalan kutatás bizonyította már, hogy a csokoládé szerelmesei a napi fogyasztás ellenére gyakran 2-3 kilóval könnyebbek, mint azok, akik nem fogyasztanak rendszeresen csokoládét. Ennek egyik oka, hogy a rendszeres csokievők egy táblánál kevesebb csokit fogyasztanak - egyszerre 1-2 kockát csupán. A keserűcsokoládéban található kakaó és az abban található catechin ösztönzi az anyagcserét. Az antioxidánsok pedig szabályozzák a vércukrot. Csitítják az éhségérzetet és csökkentik a diabetes és a túlsúly veszélyét.
Minél több flavonoidot tartalmaz a csokoládé, annál kevesebb stresszhormont termel a szervezet. Minél kakaósabb, minél keserűbb a csokoládé, annál inkább érezhető a hatása.
Vásárolj tehát 70 %-nál magasabb kakaótartalmú keserű csokoládét és nem fogod megbánni.