RETRO RÁDIÓ

Így hazudik a fekete csokoládéd, vigyázz, mit veszel!

Így hazudik a fekete csokoládéd, vigyázz, mit veszel!
AA
Szerző
AA
Létrehozva2016. 05. 16. 18:59

Képzelj el egy szelet csokoládét, amint lágyan szétolvad a szádban. A mennyei íz boldogságérzetet okoz a szervezetedben. De melyiket válaszd, hogy valóban jót tegyél a testednek?

A keserűcsokoládé markáns és intenzív ízét a kakaó adja és ez hat jótékonyan a szervezetre. Serkenti az agyműködést, nyugtatja az idegeket és még karcsúbbá is tesz. Csakhogy ma már a 35-50 % csokoládékra is azt írják: keserű. Mindez pedig nem igazán hat úgy a szervezetre, mint az igazi fekete csokoládék, hisz a maradék szárazanyagtartalom bizony cukor.

Fogyassz legalább 70 % kakaótartalmú fekete csokoládét!

A magas kakaótartalom tesz egészségesebbé

A tejcsokoládé 25 % kakaót tartalmaz, cukortartalma viszont 60 % fölött van. Egy tábla 100 gr-os tejcsokoládé tehát 60 gr cukrot tartalmaz.

A kakaótartalom a keserű csokoládékban 35 % és 99 %  között mozog. Minél nagyobb a kakaótartalma a csokinak, érzésre annál szárazabb, színre pedig annál sötétebb. A félkeserű és enyhén keserű fajták 50% -a kakaó, a keserű vagy extrakeserű fajták legalább 60 % kakaót tartalmaznak.  Ami a keserű csokiban nem vagy alig kimutatható,  az a kakaóvaj és a tejpor.  

Olyan egészséges, mint a gyümölcsök 

A keserűcsokoládék különösen sok polifenolt és flavonoidot tartalmaznak, amik a testben a káros szabad gyököket ártalmatlanítják. Bármily meglepő: a csokoládé magas kakaótartalma a test számára több antioxidánst biztosít, mint a gyümölcsök vagy némely gyümölcslé. A kakaóban található catechin, ami a flavoniodokat tartalmazza, különösen a szívre és a vérkeringésre van jótékony hatással. 

Fogyhatsz is fekete csokoládéval

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy a csokoládé szerelmesei a napi fogyasztás ellenére gyakran 2-3 kilóval könnyebbek, mint azok, akik nem fogyasztanak rendszeresen csokoládét. Ennek egyik oka, hogy a rendszeres csokievők egy táblánál kevesebb csokit fogyasztanak - egyszerre 1-2 kockát csupán. A keserűcsokoládéban található kakaó és az abban található catechin ösztönzi az anyagcserét. Az antioxidánsok pedig szabályozzák a vércukrot. Csitítják az éhségérzetet és csökkentik a diabetes és a túlsúly veszélyét.

Nyugtatónak sem utolsó

Minél több flavonoidot tartalmaz a csokoládé, annál kevesebb stresszhormont termel a szervezet. Minél kakaósabb, minél keserűbb a csokoládé, annál inkább érezhető a hatása.

Vásárolj tehát 70 %-nál magasabb kakaótartalmú keserű csokoládét és nem fogod megbánni.

 

 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.