tóth gabi
Ne gondold, hogy az avokádó tiltott gyümölcs, csak azért, mert magas a zsírtartalma! A legújabb kutatások szerint nemcsak a fogyásban segít, hanem képes a koleszterinszintet is csökkenteni. Ezzel pedig támogatja a szív- és érrendszeri betegségek megelõzését.
Az avokádó sokáig tiltott gyümölcsnek számított a fogyókúrázók számára, hiszen rengeteg zsiradékot tartalmaz. Ám amióta kiderült, hogy az elhízást nem a zsiradék, hanem a cukor mértéktelen fogyasztása akadályozza, egyre javul a híre.
A legújabb vizsgálatok pedig már egyenesen azt mutatják, hogy ez a gyümölcs nemhogy gátolná, inkább segíti a fogyást! Ha pedig minden nap eszel egy kicsit belőle, a koleszterinszinted is lejjebb mehet – vagyis a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért is sokat tettél.
Az étrendben bevezetett apró változások is komoly eredményeket tudnak hozni: ha a szilárd (általában állati) zsiradékokat az avokádó zsiradéktartalmára cseréled, máris javul az egészségi állapotod. Egy amerikai tanulmány szerint ez a lépés máris javít például a vérzsírszinteden. A kutatók 10 másik, avokádóval kapcsolatos tanulmány eredményeit elemezték – ezekben 229 résztvevőt vizsgáltak abból a szempontból, milyen hatással van az avokádó fogyasztása a koleszterinszintre.
A résztvevők napi egy-másfél avokádót fogyasztottak el, és ez sokat javított az összkoleszterinszintjükön, csökkentette a „rossz”, LDL koleszterin és a triglicerid szintjét.
Még az egészséges vizsgálati alanyoknál is számottevő koleszterinszint-csökkenést tapasztaltak. Tekintve, hogy a szív- és érrendszeri betegségek az egész fejlett világban vezető haláloknak számítanak, ez az eredmény komoly jelentőséggel bír a megelőzésben! Ráadásul az avokádó rengeteg rostot és vitamint, illetve ásványi anyagot is tartalmaz, amit a zsíros ételekkel általában nem veszel magadhoz.