tóth gabi
A sárgarépa nemcsak a szemnek tesz jót! Béta-karotin tartalma a mellrák megelõzésében is segíthet.
Ha rendszeresen eszel sárgarépát, akár 60 százalékkal csökkentheted a mellrák kialakulásának kockázatát. De a többi, béta- karotinban gazdag zöldség és gyümölcs, például a spenót, a paprika, a sárgabarack vagy a mangó is hasonló hatással bír – erre a következtetésre jutott egy új vizsgálat, amely azt is megállapította, hogy a béta-karotin mellrák-ellenes hatása komolyabb, mint eddig gondoltuk.
Az Európa több országában dolgozó kutatócsoport az egyik, eddigi legnagyobb kutatást folytatta le a táplálkozás és a daganatos betegségek esetleges összefüggéseivel kapcsolatban: számos növényi hatóanyagot tanulmányoztak azzal kapcsolatban, hogyan befolyásolják a daganatok kialakulásának kockázatát.
1500 mellrákkal diagnosztizált nőt, és 1500 egészséges nőt vontak be a vizsgálatba, akiket étkezési szokásaikról kérdeztek ki alaposan, és vérvizsgálattal állapították meg a szervezetük béta-karotin-, C-vitamin és likopin szintjét, valamint más növényi hatóanyagok jelenlétét.
Az eredmények azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akiknek az étrendjében sok a béta-karotin, például sok répát és paprikát fogyasztanak, 40-60 százalékkal ritkábban alakul ki ösztrogénreceptor-független mellrák, amely nagyjából minden harmadik mellrákos megbetegedésért felelős.
Az ösztrogénreceptor-pozitív mellrákok esetében azonban nem állt fenn ez a kapcsolat. A többi növényi hatóanyag hatása is elhanyagolhatónak bizonyult.
A béta-karotin hatása abban rejlik, hogy a szervezetben A-vitaminná alakul, és ebben a minőségében javítja a látást és erősíti az immunrendszert.
Nagy adagban, étrendkiegészítő formájában mégsem tanácsos szedni, mivel a túladagolását egyeseknél a tüdőrák kockázatának növekedésével hozták kapcsolatba. Az egészséges étrend viszont reális és hasznos alternatíva lehet a daganatok kockázatának csökkentésére – vagyis sok zöldséget és gyümölcsöt enni soha nem haszontalan, ahogyan az sem, ha rendszeresen mozogsz, és elhagyod a cigarettát, valamint az alkoholt.