tóth gabi
Valljuk be, a nyers cékla nem a legbizalomgerjesztõbb áru a zöldségesnél, sokaknak legföljebb a savanyúság jut róla eszébe. Pedig ez a tél végéig kapható vitaminbomba nemcsak remek diétás étek, de számtalan finomság alapanyaga is.
Itt az ideje, hogy közelebbről és jobban is megismerd a céklát, hisz egyike a legrégebben termesztett növényeinknek.
Gumóját elsősorban lila színben ismerjük, de piros, rózsaszín, fehér, sőt, akár sárga színű változata is beszerezhető. Bármelyik fajtáját választod is, mindegyik igazi vitaminbomba. Gyakorlatilag bármit készíthetsz belőle: levest, salátát, fasírtot, akár édességet is. Ráadásul nemcsak gumóját, de leveleit is felhasználhatod ha diétázol, hisz rendkívül kalóriaszegény, vitaminban dús finomság.
Tudtad? Lázat is csillapíthatsz vele!
A céklát a rómaiak főleg lázcsillapítására alkalmazták, s
már nagyanyáink is használták vértisztításra.
A cékla levele is bővelkedik vitamin és ásványi anyagokban, fogyaszd nyersen, salátákban, de meg is párolhatod.
A várandósság ideje alatt fontos, hogy a kismama szervezete megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosítson fejlődő magzata számára. A cékla fogyasztása egyrészt jelentős folsav, másrészt vastartalma miatt ajánlott. A cékla az egyik legjobb vérképző növény, a benne rejlő folsavnak pedig a terhesség első hónapjaiban van jelentős szerepe: több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázatát csökkenti.
A csodagumóban számos vitamin (A, B és C és folsav), illetve ásványi anyag (foszfor, kén, kálium, nátrium és magnézium) található. Ennek köszönhetően a cékla gyógyhatása igen szerteágazó. Bevetheted influenza, nátha, gyomorpanaszok, visszér, magas vérnyomás, daganatos betegségek, emésztési problémák, menstruációs zavarok, vérszegénység, de még depresszió esetén is.
Elképesztő, de a cékla még a másnaposság ellen is hatásos. Májtisztító hatása következtében kiválóan alkalmas méregtelenítésre. Ha sűrű éjszaka után nehéz a reggel, igyál meg egy nagy pohár céklalét!
Ha rengeteg céklád van otthon, akár többfogásos menüsort is készíthetsz belőle. Felhasználhatod salátákhoz, levesekhez, főételek köreteként, sőt akár desszertekhez is.
Zöldségek közül a salátafélékkel és a tormával, gyümölcsök közül az almával alkot harmonikus párost.
Levesként a szláv konyhából ismert borscs különböző változataival kísérletezhetsz, vagy készíthetsz céklás gnocchit, rizottót ebédre. Húsok mellé teheted köretként megsütve, ha pedig éppen megfőzted, turmixold össze és keverd krumplipürébe.
Izgalmas színe és vitamintartalma miatt csempészheted desszertekbe is: a céklás csokitorta még a válogatós gyerekek számára is igazi csemege. Tehetsz céklát püspökkenyérbe is, a bátrabbak pedig a tortalapokat is feldobhatják egy kis bordós árnyalattal.
A házilag készült chips nagyon egészséges, pláne ha nem bő olajban, hanem tepsiben elterítve a sütőben készíted el. A végeredmény úgy lesz ropogós, ha a céklagumóból hajszálvékony szeleteket vágsz, és ezeket szellősen oszlatod el a tepsiben. Sózd meg, csöpögtess rá kevés olajat. Megszórhatod kevés őrölt borssal, chilivel.