
Aránylag keveset eszünk e hétköznapi zöldségbõl, pedig a káposzta a legegészségesebb és a legolcsóbb hazai C-vitaminforrás! Annyi változata van, hogy ha minden nap beveted, akkor sem unod meg.
![]()
5 érv, amiért érdemes rákapni
Fejeskáposzta: a legjobb probiotikum
![]()
Friss leveleket sebek, bőrbetegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra használták a népi gyógyászatban. Remekül serkenti az emésztést, és hatásos gyomorfekélyre is. A belőle készült savanyított változat hihetetlenül regenerálja a bélflórát.
Így edd: A legjobb salátákba nyersen reszelve, de párolva szárnyasok mellé is ajánlják. A nyers és savanyú káposzta leveleibe töltelékeket csomagolhatsz, amiket sütni és főzni is lehet. Köménymaggal igazán karakteres.
Kelkáposzta: a szépségtapasz
![]()
Különösen alkalmas emésztési problémákra, gyulladások kezelésére. De pakolásként is használhatod pattanásra, herpeszre, csípésre, sebekre, övsömörre is. Szoptatós anyukák kiszáradt mellbimbóján is gyorsan regenerálja.
Így edd: Ideális főzelékekbe, levesekbe vagy rakott egytálételekbe. Majorannával, fokhagymával ízesítsd!
Vöröskáposzta: diéta démon
![]()
Az egyik legerősebb antioxidáns, melyet a mellrák egyik ellenszereként tartanak számon. B és C-vitamin tartalma kiugróan magas. Étkezés után hosszú ideig jóllakottság érzetet kelt, ezért az egyik legjobb diétás zöldségünk.
Így edd: Nyersen ideális salátákba reszelve, párolva remek köret vadak és vörös húsú szárnyasok mellé. Köménymaggal, mézzel, savanykás almával jól harmonizál.
Kelbimbó: méregtelenít
![]()
Hosszú tárolás mellet is friss marad és nagy hidegben is megőrzi vitamintartalmát. Télen ajánlatos minél többet fogyasztani. Serkenti az emésztést, rostjai letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat.
Így edd: Önmagában ideális köret, amit lehet párolni, főzni vagy sütni – remek rakott egytálételekhez. A fokhagyma és a fenyőmag remek társa. Ne főzd túl!
Kínai kel: a kelet varázsa
![]()
A kínai és a japán konyha egyik alapzöldsége, általában salátalevélként, azaz nyersen fogyasztják. C-vitamin és ásványi anyag tartalma igen magas.
Így edd: Ázsiai ételekbe mindig teheted. De hagyományos fogásokhoz is használhatod kelkáposzta helyett.
Tipp: A kínai kel nem egyezik meg a kínai káposztával (pak choi), mely szintén alacsony kalóriatartalmú könnyen emészthető vitaminforrás! Wokban fokhagymával, gyömbérrel sütik meg hirtelen, és kifőzött kínai tésztákkal keverik össze.
Hoppá ez érdekes!
A káposztafélék családjába tartozik a karfiol, a brokkoli és a karalábé is! Sőt, a torma, a retek, és a zsázsa is egy-egy távoli rokon.







