RETRO RÁDIÓ

A legolcsóbb vitamint a piacon keresd

A legolcsóbb vitamint a piacon keresd
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 01. 01. 18:45

Aránylag keveset eszünk e hétköznapi zöldségbõl, pedig a káposzta a legegészségesebb és a legolcsóbb hazai C-vitaminforrás! Annyi változata van, hogy ha minden nap beveted, akkor sem unod meg.

 

5 érv, amiért érdemes rákapni

  • A káposztafélékben rengeteg a vitamin, igen hatékonyan erősítik az immunrendszert
  • Rákellenesek, különösen a gyomor, a bélrendszeri és a légúti daganatok megelőzésében segítenek
  • Magas a rosttartalmuk, így serkentik az emésztést, eközben tisztítják a bélrendszert. Méregtelenítésben verhetetlenek.
  • A káposztákban található mustárolaj antibakteriális, ezért gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő hatással van kívül-belül a szervezetünkre
  • Kalóriatartalmuk alacsony, fogyókúrás étrendekbe jól illeszthetők
  • Fejeskáposzta: a legjobb probiotikum

    Friss leveleket sebek, bőrbetegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra használták a népi gyógyászatban. Remekül serkenti az emésztést, és hatásos gyomorfekélyre is. A belőle készült savanyított változat hihetetlenül regenerálja a bélflórát.

    Így edd: A legjobb salátákba nyersen reszelve, de párolva szárnyasok mellé is ajánlják. A nyers és savanyú káposzta leveleibe töltelékeket csomagolhatsz, amiket sütni és főzni is lehet. Köménymaggal igazán karakteres.

    Kelkáposzta: a szépségtapasz

    Különösen alkalmas emésztési problémákra, gyulladások kezelésére. De pakolásként is használhatod pattanásra, herpeszre, csípésre, sebekre, övsömörre is. Szoptatós anyukák kiszáradt mellbimbóján is gyorsan regenerálja.

    Így edd: Ideális főzelékekbe, levesekbe vagy rakott egytálételekbe. Majorannával, fokhagymával ízesítsd!

    Vöröskáposzta: diéta démon

    Az egyik legerősebb antioxidáns, melyet a mellrák egyik ellenszereként tartanak számon. B és C-vitamin tartalma kiugróan magas. Étkezés után hosszú ideig jóllakottság érzetet kelt, ezért az egyik legjobb diétás zöldségünk.

    Így edd: Nyersen ideális salátákba reszelve, párolva remek köret vadak és vörös húsú szárnyasok mellé. Köménymaggal, mézzel, savanykás almával jól harmonizál.

    Kelbimbó: méregtelenít

    Hosszú tárolás mellet is friss marad és nagy hidegben is megőrzi vitamintartalmát. Télen ajánlatos minél többet fogyasztani. Serkenti az emésztést, rostjai letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat.

    Így edd: Önmagában ideális köret, amit lehet párolni, főzni vagy sütni  – remek rakott egytálételekhez. A fokhagyma és a fenyőmag remek társa. Ne főzd túl!

    Kínai kel: a kelet varázsa

    A kínai és a japán konyha egyik alapzöldsége, általában salátalevélként, azaz nyersen fogyasztják. C-vitamin és ásványi anyag tartalma igen magas.

    Így edd: Ázsiai ételekbe mindig teheted. De hagyományos fogásokhoz is használhatod kelkáposzta helyett.

    Tipp: A kínai kel nem egyezik meg a kínai káposztával (pak choi), mely szintén alacsony kalóriatartalmú könnyen emészthető vitaminforrás! Wokban fokhagymával, gyömbérrel sütik meg hirtelen, és kifőzött kínai tésztákkal keverik össze.

    Hoppá ez érdekes!

    A káposztafélék családjába tartozik a karfiol, a brokkoli és a karalábé is! Sőt, a torma, a retek, és a zsázsa is egy-egy távoli rokon.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.