Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2016.01.01.

A legolcsóbb vitamint a piacon keresd

Aránylag keveset eszünk e hétköznapi zöldségbõl, pedig a káposzta a legegészségesebb és a legolcsóbb hazai C-vitaminforrás! Annyi változata van, hogy ha minden nap beveted, akkor sem unod meg.

 

5 érv, amiért érdemes rákapni

  • A káposztafélékben rengeteg a vitamin, igen hatékonyan erősítik az immunrendszert
  • Rákellenesek, különösen a gyomor, a bélrendszeri és a légúti daganatok megelőzésében segítenek
  • Magas a rosttartalmuk, így serkentik az emésztést, eközben tisztítják a bélrendszert. Méregtelenítésben verhetetlenek.
  • A káposztákban található mustárolaj antibakteriális, ezért gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő hatással van kívül-belül a szervezetünkre
  • Kalóriatartalmuk alacsony, fogyókúrás étrendekbe jól illeszthetők
  • Fejeskáposzta: a legjobb probiotikum

    Friss leveleket sebek, bőrbetegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra használták a népi gyógyászatban. Remekül serkenti az emésztést, és hatásos gyomorfekélyre is. A belőle készült savanyított változat hihetetlenül regenerálja a bélflórát.

    Így edd: A legjobb salátákba nyersen reszelve, de párolva szárnyasok mellé is ajánlják. A nyers és savanyú káposzta leveleibe töltelékeket csomagolhatsz, amiket sütni és főzni is lehet. Köménymaggal igazán karakteres.

    Kelkáposzta: a szépségtapasz

    Különösen alkalmas emésztési problémákra, gyulladások kezelésére. De pakolásként is használhatod pattanásra, herpeszre, csípésre, sebekre, övsömörre is. Szoptatós anyukák kiszáradt mellbimbóján is gyorsan regenerálja.

    Így edd: Ideális főzelékekbe, levesekbe vagy rakott egytálételekbe. Majorannával, fokhagymával ízesítsd!

    Vöröskáposzta: diéta démon

    Az egyik legerősebb antioxidáns, melyet a mellrák egyik ellenszereként tartanak számon. B és C-vitamin tartalma kiugróan magas. Étkezés után hosszú ideig jóllakottság érzetet kelt, ezért az egyik legjobb diétás zöldségünk.

    Így edd: Nyersen ideális salátákba reszelve, párolva remek köret vadak és vörös húsú szárnyasok mellé. Köménymaggal, mézzel, savanykás almával jól harmonizál.

    Kelbimbó: méregtelenít

    Hosszú tárolás mellet is friss marad és nagy hidegben is megőrzi vitamintartalmát. Télen ajánlatos minél többet fogyasztani. Serkenti az emésztést, rostjai letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat.

    Így edd: Önmagában ideális köret, amit lehet párolni, főzni vagy sütni  – remek rakott egytálételekhez. A fokhagyma és a fenyőmag remek társa. Ne főzd túl!

    Kínai kel: a kelet varázsa

    A kínai és a japán konyha egyik alapzöldsége, általában salátalevélként, azaz nyersen fogyasztják. C-vitamin és ásványi anyag tartalma igen magas.

    Így edd: Ázsiai ételekbe mindig teheted. De hagyományos fogásokhoz is használhatod kelkáposzta helyett.

    Tipp: A kínai kel nem egyezik meg a kínai káposztával (pak choi), mely szintén alacsony kalóriatartalmú könnyen emészthető vitaminforrás! Wokban fokhagymával, gyömbérrel sütik meg hirtelen, és kifőzött kínai tésztákkal keverik össze.

    Hoppá ez érdekes!

    A káposztafélék családjába tartozik a karfiol, a brokkoli és a karalábé is! Sőt, a torma, a retek, és a zsázsa is egy-egy távoli rokon.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek