tóth gabi
Aránylag keveset eszünk e hétköznapi zöldségbõl, pedig a káposzta a legegészségesebb és a legolcsóbb hazai C-vitaminforrás! Annyi változata van, hogy ha minden nap beveted, akkor sem unod meg.
5 érv, amiért érdemes rákapni
Friss leveleket sebek, bőrbetegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra használták a népi gyógyászatban. Remekül serkenti az emésztést, és hatásos gyomorfekélyre is. A belőle készült savanyított változat hihetetlenül regenerálja a bélflórát.
Így edd: A legjobb salátákba nyersen reszelve, de párolva szárnyasok mellé is ajánlják. A nyers és savanyú káposzta leveleibe töltelékeket csomagolhatsz, amiket sütni és főzni is lehet. Köménymaggal igazán karakteres.
Különösen alkalmas emésztési problémákra, gyulladások kezelésére. De pakolásként is használhatod pattanásra, herpeszre, csípésre, sebekre, övsömörre is. Szoptatós anyukák kiszáradt mellbimbóján is gyorsan regenerálja.
Így edd: Ideális főzelékekbe, levesekbe vagy rakott egytálételekbe. Majorannával, fokhagymával ízesítsd!
Az egyik legerősebb antioxidáns, melyet a mellrák egyik ellenszereként tartanak számon. B és C-vitamin tartalma kiugróan magas. Étkezés után hosszú ideig jóllakottság érzetet kelt, ezért az egyik legjobb diétás zöldségünk.
Így edd: Nyersen ideális salátákba reszelve, párolva remek köret vadak és vörös húsú szárnyasok mellé. Köménymaggal, mézzel, savanykás almával jól harmonizál.
Hosszú tárolás mellet is friss marad és nagy hidegben is megőrzi vitamintartalmát. Télen ajánlatos minél többet fogyasztani. Serkenti az emésztést, rostjai letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat.
Így edd: Önmagában ideális köret, amit lehet párolni, főzni vagy sütni – remek rakott egytálételekhez. A fokhagyma és a fenyőmag remek társa. Ne főzd túl!
A kínai és a japán konyha egyik alapzöldsége, általában salátalevélként, azaz nyersen fogyasztják. C-vitamin és ásványi anyag tartalma igen magas.
Így edd: Ázsiai ételekbe mindig teheted. De hagyományos fogásokhoz is használhatod kelkáposzta helyett.
Tipp: A kínai kel nem egyezik meg a kínai káposztával (pak choi), mely szintén alacsony kalóriatartalmú könnyen emészthető vitaminforrás! Wokban fokhagymával, gyömbérrel sütik meg hirtelen, és kifőzött kínai tésztákkal keverik össze.
Hoppá ez érdekes!
A káposztafélék családjába tartozik a karfiol, a brokkoli és a karalábé is! Sőt, a torma, a retek, és a zsázsa is egy-egy távoli rokon.