tóth gabi
Egy angol és egy amerikai egyetemi kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy ha nem szabunk gátat a cukros ételek és italok fogyasztásának, az a rákos megbetegedések rohamos növekedéséhez vezet.
A brit Nemzeti Elhízási Fórum vezetője szerint Angliában 20 év múlva általános lesz a népesség elhízása, és ez plusz 700 ezer(!) rákos megbetegedést von maga után.
Ehhez társul a szív- és érrendszeri betegségek számának növekedése, és a 2-es típusú cukorbetegségek járványszerű terjedése.
A Daily Mailben ismertetett jelentésben az áll, hogy
2025-re a Nagy-Britanniában élők 41 százaléka fog súlyos egészségügyi problémákkal küzdeni az elhízás miatt.
Az angliai rákkutató intézet vezetője szerint szabályozni kéne az egészségtelen ételek reklámozását. Javasolja a gyorséttermek reklámjainak reggel 6 és 9 közötti történő tiltását.
Azt is követelik, hogy vessenek ki különadót az egészségtelen, cukros üdítőitalokra, ám ezt eddig visszadobta az angol parlament.
Az Egyesült Államokban is kongatják a vészharangot.
A Texasi Egyetem Rák Központjában az étkezési cukor hatását vizsgálták az emlőmirigy-daganat kialakulásában. Kifejtették, hogy a gyümölcscukor, az asztali cukor és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup mindenütt megtalálható az étrendünkben, ez pedig hozzájárul a tüdőáttétek kialakulásához. Emellett a cukor kiváltja egy olyan enzim termelődését, aminek hatása megnöveli a mellrák és az áttétek kialakulását.
Az egy főre jutó cukorfogyasztás már kritikus szinten van a fejlett nyugati társadalmakban, s különösen az édesített italok miatt szinte járványossá vált az elhízás, a szívbetegség és a rák világszerte.