Létrehozva: 2015.11.17.

Van bizonyíték, rákkeltő a pirítós és a sült krumpli!

Tudományos kutatók azonosították és megmérték a pirítósban és a sült krumpliban található rákkeltõ anyagot.

 

A legújabb kutatások során a két népszerű ennivaló akrilamid tartalmát vizsgálták. Kiderült, minél sötétebbek, annál több van bennük az erősen rákkeltő anyagból.

Ne pirítsd meg nagyon a pirítóst!

A toxikus anyag termelődése 120 Celsius-fok között indul meg a két kajában, tehát minél tovább vannak az olajban vagy pirítós sütőben, annál rosszabb. A sötétre égetett pirítósban például csaknem hússzor annyi (167 mikrogramm/kg) akrilamdot találtak, mint a gusztusos világosbarnára sütöttben (9 mikorgramm/kg).

A sült krumplinál ugyanez a helyzet: a szép aranybarnára sütött falatok jóval kevesebb (21 mikorgramm/kg) toxikus anyagot tartalmaznak, mint a sötétbarnára sütöttek (1052 mikrogramm

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek