RETRO RÁDIÓ

Van bizonyíték, rákkeltő a pirítós és a sült krumpli!

Greg József
Szerző
Greg József
Létrehozva2015. 11. 17. 09:26

Tudományos kutatók azonosították és megmérték a pirítósban és a sült krumpliban található rákkeltõ anyagot.

 

A legújabb kutatások során a két népszerű ennivaló akrilamid tartalmát vizsgálták. Kiderült, minél sötétebbek, annál több van bennük az erősen rákkeltő anyagból.

Ne pirítsd meg nagyon a pirítóst!

A toxikus anyag termelődése 120 Celsius-fok között indul meg a két kajában, tehát minél tovább vannak az olajban vagy pirítós sütőben, annál rosszabb. A sötétre égetett pirítósban például csaknem hússzor annyi (167 mikrogramm/kg) akrilamdot találtak, mint a gusztusos világosbarnára sütöttben (9 mikorgramm/kg).

A sült krumplinál ugyanez a helyzet: a szép aranybarnára sütött falatok jóval kevesebb (21 mikorgramm/kg) toxikus anyagot tartalmaznak, mint a sötétbarnára sütöttek (1052 mikrogramm

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.