kulcsár edina
Egy hat éven keresztül zajló kutatás fényt derített arra, hogy növelik a szívroham és a stroke kockázatát a szénsavas üdítõk. Más italok azonban - köztük a kávé, a gyümölcslé és a tea - nem járnak ilyen kockázattal.
Japán tudósok érdekes kutatást végeztek az elmúlt években. Több mint 800 000 ember folyadékfogyasztási szokásait követték nyomon. Korábban mindannyian szívrohamon estek át, ezután hat éven keresztül kísérték őket figyelemmel. Végül kiderült, hogy akik nagyobb mennyiségű szénsavas üdítőt fogyasztottak az évek során, nagyobb eséllyel kaptak ismét a szívrohamot.
Más italok azonban – a zöld tea, a fekete tea, a kávé, a kakaó, a zöldség- és a gyümölcslé, valamint a tej és az ásványvíz – a kutatás szerint nem járnak ilyen kockázattal. Sőt, némely esetben jótékony hatásuk is volt az alanyok egészségére.
Keijiro Saku, a Fukuoka Egyetem oktatója az Európai Kardiológiai Társaság londoni kongresszusán mutatta be az eredményeket szeptember 1-jén: „A szénsavas üdítőkről már több ízben sikerült bebizonyítani, hogy növelik a metabolikus szindróma illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A bennük lévő sav fontos szerepet játszhat ebben” – fogalmazott a szakember.
A metabolikus szindróma olyan tünetegyüttest jelöl, amelyet magasabb szívbetegség- és stroke-kockázat, valamint más vérerekre leselkedő veszély jellemez. - adta hírül a vital.hu.
„Egyértelmű, hogy a szénsavas üdítők fogyasztásának korlátozása jót tesz az egészségnek”
– összegezte a tudós.