tóth gabi
Tunkoljunk, vagy ne tunkoljunk, ez itt a kérdés. A tekintélyes British Medical Journal szerint semmi nem utal arra, hogy hogy szívroham visz el bennünket, ha töpörtyût eszünk és tejszínnel isszuk a kávénkat. Nem igaz, hogy a zsírok ártalmasak! A cukor, a túlzott szénhidrátfogyasztás gyilkolja az emberiséget.
A 80-as évektől a tudósok azzal riogattak bennünket, hogy a túl sok telített zsír – magyarul szalonna, töpörtyű, vaj, tejszín – árt nekünk, és rendszeres fogyasztásuk korai halálunk okozója lehet. Mindent elárasztottak az egészségesnek kikiáltott zsírszegény termékek.
Brit kutatók azonban ma már határozottan cáfolják ezt. Százezrek egészségügyi adatait tekintették át újra abból a szempontból, van-e összefüggés a zsíros ételek és a szívbetegségek, a stroke vagy a 2-es típusú cukorbetegség között. A statisztikákban nem találtak erre bizonyítékot, és
a British Medical Journal hasábjain publikált kutatásuk eredménye szerint a 80-as évek irányvonala, miszerint csökkenteni kell a bevitt táplálék zsírtartalmát, főként a telített zsírok mennyiségét, tévedés volt.
Sőt Iain Broom professzor (Robert Gordon University in Aberdeen) egyenesen
ellenőrizetlen globális emberkísérletnek titulálja azt a folyamatot, ami az „egészséges táplálkozás” nevében a 80-as évek óta folyik, és ami a megnövekedett szénhidrátbevitelnek köszönhetően a túlsúlyosság ugrásszerű emelkedéséhez vezetett.