RETRO RÁDIÓ

Nem igaz, hogy ártanak a zsíros ételek! A brit orvosi lap botránya

Keserû L. Zsuzsa
Szerző
Keserû L. Zsuzsa
Létrehozva2015. 08. 14. 08:00

Tunkoljunk, vagy ne tunkoljunk, ez itt a kérdés. A tekintélyes British Medical Journal szerint semmi nem utal arra, hogy hogy szívroham visz el bennünket, ha töpörtyût eszünk és tejszínnel isszuk a kávénkat. Nem igaz, hogy a zsírok ártalmasak! A cukor, a túlzott szénhidrátfogyasztás gyilkolja az emberiséget.

 

A 80-as évektől a tudósok azzal riogattak bennünket, hogy a túl sok telített zsír – magyarul szalonna, töpörtyű, vaj, tejszín – árt nekünk, és rendszeres fogyasztásuk korai halálunk okozója lehet. Mindent elárasztottak az egészségesnek kikiáltott zsírszegény termékek.

Elhízást hoztak a reformok

Brit kutatók azonban ma már határozottan cáfolják ezt. Százezrek egészségügyi adatait tekintették át újra abból a szempontból, van-e összefüggés a zsíros ételek és a szívbetegségek, a stroke vagy a 2-es típusú cukorbetegség között. A statisztikákban nem találtak erre bizonyítékot, és

a British Medical Journal hasábjain publikált kutatásuk eredménye szerint a 80-as évek irányvonala, miszerint csökkenteni kell a bevitt táplálék zsírtartalmát, főként a telített zsírok mennyiségét, tévedés volt.

Sőt Iain Broom professzor (Robert Gordon University in Aberdeen) egyenesen

ellenőrizetlen globális emberkísérletnek titulálja azt a folyamatot, ami az „egészséges táplálkozás” nevében a 80-as évek óta folyik, és ami a megnövekedett szénhidrátbevitelnek köszönhetően a túlsúlyosság ugrásszerű emelkedéséhez vezetett.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.