Marics Peti
A jó magyar szilva aranyat ér! Méltánytalanul mellõzzük, ilyen szuper tulajdonságokkal inkább legyen a legnagyobb kedvencünk!
Hihetetlen, de a szilva akár a 21. század nagy felfedezettje is lehet! Szinte mindenre jó, fantasztikus gyümölcs! Termeszteni könnyű, egyáltalán nem igényel törődést. Úgy megél a kertekben, mint bármelyik gyom, mégis évről évre csodás gyümölccsel örvendeztet meg. Persze tudni kell a szilváról, hogy háromévente ad igazán bő termést, 2015 pedig szűkösebb évjáratnak mondható. Ám ez csak még egy ok, hogy nagyobb becsben tartsd a szilvát!
A szilva adja az egyik legjobb lekvárt, de eszméletlen finom süteményt is készíthetsz belőle! Akár savanyíthatod is! De tudtad-e, hogy a szilva különleges beltartalma miatt gyógyítóerejű gyümölcs?
Német kutatók szerint a szilva megakadályozza a vastagbélrákot.
Ez már önmagában is szenzációs, hát még ha felsoroljuk a többi elképesztő tulajdonságát!
1. Naponta három szem szilva megállítja a memória romlását!
2. Kalóriatartalma alacsony. Egy szem mindössze 30 kalória.
3. Színanyaga antioxidánsokban gazdag, fogyasztásával megelőzheted a szívet érintő betegségeket.
4. A nyers szilva tele van egészséges szénhidráttal!
5. C-vitaminban igen gazdag. 13-14 szem szilva a teljes napi szükségleted fedezi!
6. Antioxidáns tartalma megvéd a rákos betegségektől, és a vérszegénységtől.
7. Rendszeres fogyasztásával megelőzheted a cukorbetegséget, fiatalon tartod a veséket és a csontokat!
Van egyéb áldásos tulajdonsága is: ha a kelleténél kicsit többet eszel belőle, azonnal feledhetetlenné teszi ezt a finom gyümölcsöt. Ez pedig nem más, mint a szilva remek hashajtó hatása, fogyasztásával megszabadulhatsz a fölösleges salakanyagoktól.
De a szilva idegrendszeredre és májadra is kedvezően hat.