tóth gabi
Nem csak a süti és a cukorka rontja a fogakat. Ha félsz a fogorvostól, akkor máris fogadd meg, hogy a következõ öt dolgot soha nem veszed a szádba!
Diétás kóla: egyes kutatások szerint az erősen savas kémhatású anyagok roncsolják a fogakat. A fogorvosok úgy vélik, a diétás kóla gyakorlatilag megeszi a fogakat – ugyanúgy, mint egyes veszélyes kábítószerek.
Hűtött csokiszelet: lehet, hogy a hűs csoki finomabb a kissé olvadtnál, ám túl kemény ahhoz, hogy csak úgy ráharapj. Ilyenkor ugyanis olyan komoly nyomás nehezedik az elülső fogaidra, hogy akár le is törhet belőlük egy darab, az izmok és az inak feszülése pedig komoly fájdalommal járhat. Szóval válaszd inkább azt a kicsit megolvadt csokit…
Főtt kukorica: a puha, szálas kaják a fogaid közé ragadhatnak és árthatnak a fogínyednek. A legártalmasabb a kukoricabajusz, amelyet lehetetlen teljesen lepucolni a csőről. Inkább vágd le a szemeket, mielőtt megennéd.
Forró kávé: ha megégeted a szád, az ugyanúgy lehámozza a szájnyálkahártya legfelső rétegét, mint ahogyan a bőr lehorzsolódik a könyöködről. Mivel azonban a száj tele van érzőidegekkel, és a nyelv fájdalmához nem is nagyon vagyunk hozzászokva, különösen kellemetlennek fogod érezni ezt a sérülést minden alkalommal, amikor valami hozzáér a szabadon maradt idegvégződésekhez. A túl forró kávé ráadásul a fogzománcnak sem tesz jót. Épp ezért jobb, ha megvárod, amíg kicsit kihűl.
Jégkocka: ha beleharapsz, a feszültség fájdalmat okoz az állkapocs körüli izmokban, így egy darabig, ahányszor csak kinyitod vagy becsukod a szádat, fájni fog. Ráadásul a kemény jégkocka rágcsálása apró repedéseket okozhat a fogaidon.