MANIMÉKER

Szerző WB

Létrehozva: 2024.08.11.

Így kereshetsz extra pénzt a kerti zöldségekkel

A nyár második felében rengeteg tennivaló vár ránk a kertben: még tart a szüret, és a kerti veteményesbe is ültethetünk. Ha sok zöldség termett, vagy felesleges vetőmag és palánta maradt, ne dobjuk el, hiszen pénzt is kereshetünk velük – hívja fel a figyelmet Sipos József növényorvos.

1. Nagy rá a kereslet!

A közösségi média tele van növénybarát csoportokkal, ahol hozzánk hasonló kertbarátok árulnak vagy cserélnek növényeket, legyen szó szobanövényekről, felesleges magokról vagy palántákról. Ha gyorsan szeretnénk eladni ezeket, érdemes minél több közösségben hirdetni, de a helyi piacokon, vásárokon is próbálkozhatunk - tanácsolja a Fanny magazin.

piac zöldség és gyümölcs
Fotó: Rauf Allahverdiyev / Pexels

2. Indíthatunk licitálást

Készítsünk jó minőségű képet a növényekről, és adjunk meg minden fontos információt, például a fajtáját, méretét, gondozási igényeit és az árát. Indíthatunk licitálást is, így a növény azé lesz, aki a legtöbbet ajánlja érte, de ha nem szeretnénk eladni, ingyen is felajánlhatjuk, vagy akár el is cserélhetjük.

 

3. Mentsük meg a magokat!

Ha maradt a kertünkben üres terület, még a nyár végén sem késő a gyökérzöldségeket, például a sárgarépát, zellert vagy céklát elültetni. Sajnos évről-évre egyre drágábbak a jó minőségű zöldségmagok és a palánták, ezért ha maradt felesleg ezekből a vetés után, semmiképpen ne dobjuk ki, mert másoknak is szüksége lehet rá.

 

4. Készítsünk sajátot!

Ne dobjuk el a zöldségek magját, szárítsuk meg, és adjuk el! A legjobban a paradicsomból, paprikából, tökből, uborkából, sárga- és görögdinnyéből érdemes magot menteni. Miután megtisztítottuk, alaposan szárítsuk meg, majd tároljuk légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen. Végül címkézzük fel!

 

5. Neveljünk belőle palántát!

Ha friss fűszernövényt vásárolunk, felhasználás után ne dobjuk ki a megmaradt növényt. Lehetőségünk van palántát nevelni, például magról koriandert, tőosztással zsályát, bazsalikomot, így egyetlen növényből több növényt tudunk előállítani, amit akár később akár el is adhatunk.

 

6. Ültessük szét őket!

Ha nem szeretnénk megválni a növénytől, de mérete miatt nem fér el a helyén, akkor szétültethetjük. Tőosztással kiválóan szaporítható a fokhagyma, fekete retek és a ribizli. Arra figyeljünk, hogy a leválasztott részek tartalmazzanak gyökérrészt és néhány levelet, majd a vágás után azonnal ültessük el őket. Az első napokban tartsuk nedvesen a talajt!

 

7.  Jut belőle másnak is!

Ha sűrűn vetettük el a zöldségeket, és egyelésre vagy ritkításra van szükség, érdemes a hajtásvégeket is eladni, így pénzt is kereshetünk vele! Kiváló példa erre a spenót és a sóska. Mindig éles és tiszta metszőollóval vágjuk le a hajtásvégeket, hogy minimalizáljuk a sérüléseket.

 

8. Frissen a legfinomabb!

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy túl sok zöldség vagy gyümölcs termett a kertben, amit a család már nem tud elfogyasztani, a helyi közösségi csoportokban vagy más adok-veszek oldalon is hirdethetjük. Ha jó áron kínáljuk, gyorsan elkel minden!

 

9. Szállítás háztól-házig

A törékeny növényeket tegyük merev kartondobozba, hogy megóvjuk őket a sérülésektől. A hajtásvégeket csomagoljuk nedves itatós papírba, és ha lehet, személyesen adjuk át. A megmaradt vetőmagot légmentesen zárjuk vissza a csomagolásába, vagy tegyük borítékba, esetleg műanyag dobozba!

 

Szöveg: Reiter Georgina

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek