MANIMÉKER

Szerző Ripost

2 hónapja

Nem olcsó mulatság a felsőoktatás, de van segítség

Több tízezer diák kezdi meg tanulmányait ősszel egyetemen vagy főiskolán, de közülük sokaknak a továbbtanulás plusz anyagi terhet jelent. A felsőoktatás ugyanis nem olcsó mulatság, de, aki nyitott szemmel jár, az sok segítséget talál.

Szerző Ripost

Július 21-én 73.805-en nagyon boldogok voltak, hiszen első körben felvették őket valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ám amint az eufória enyhült, sokaknál megindult a fejtörés, hogy a továbbtanulással járó többletköltségekre miből telik majd nekik és családjuknak. Ez az életszakasz ugyanis óriási kiadásokkal járhat.

A legjobban azok a felvételizők jártak anyagi szempontból, akik állami finanszírozású szakra kerültek be közel az eddigi lakóhelyükhöz. Így nekik sem a tandíj, sem a lakhatás, sem az utazás nem jelent plusz terhet pénzügyileg. Ám, akik otthonuktól távol folytatják a tanulmányaikat és/vagy költségtérítéses szakon, azok kénytelenek több tízezer forintot áldozni a lakhatásukra, ha nincs kollégiumra lehetőség, a tandíj pedig akár milliós tétel is lehet félévenként. És akkor még nem beszéltünk a megélhetésről, illetve a hétvégi családlátogatós ingázásokról, hiszen ezek sincsenek ingyen.

Fotó: Pixabay

A Pénziránytű Alapítvány azonban összeszedte, hogy milyen lehetőségeik vannak az egyetemistáknak a költségeik enyhítésére, hogy csak a tanulás terhe nyomja a fiatalok vállát. A legnagyobb kiadást a tandíj jelentheti, ebben a Diákhitel2 lehet segítség, a tankönyvek, a megélhetés és a lakbér finanszírozására pedig a Diákhitel1 lehet megoldás. Persze egyik konstrukció sem ajándék, később a keresetükből törleszteniük kell a diákoknak, de ettől függetlenül is ezek a legműködőképesebb pénzügyi segítségek. Emellett egy jól összeállított órarend mellett belefér a diákmunka is, ami havi százezret is hozhat a konyhára, és ha még összejön egy szép tanulmányi átlag, akkor a tanintézet ösztöndíja is plusz bevétel. 

Valamint a rászorulóknak lehetőségük van szociális támogatások megpályázására, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a tanulmányaik befejezéséig (de maximum 25 éves korukig) beszámítanak az eltartottak számába, ami magasabb családi pótlékot és további kedvezményeket jelenthet a családnak, ha több gyermek is van.

Így, ha valaki alaposan utánajár a lehetőségeinek, és ki akarja és ki tudja használni őket, akkor nagyon sok anyagi segítséget talál a felsőoktatásban töltött évei során.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!